Afbeelding
(Foto: Joris van Lier/Schermer Molens Stichting)

Bezoek de Museummolen

(Column)

REGIO - 14 september Open Monumentendag. Staat ie al in de agenda? In Alkmaar gaan die dag 76 monumentale deuren voor u open, die normaalgesproken gesloten zijn. Verder is er een uitgebreid activiteitenprogramma. In deze rubriek belichten we tot 14 september elke week een bijzonder monument of interessante activiteit. Deze keer: De Museummolen aan de Noordervaart 2 in Schermerhorn.

Wie kent ze niet, de drie molens langs de Noordervaart in Schermerhorn? De middelste van de drie, Ondermolen D, is de Museummolen. Samen met 51 andere molens, hield de Museummolen bijna drie eeuwen lang de Schermerpolder droog. In 1929 namen elektrische gemalen het werk over. Alleen in de Tweede Wereldoorlog is de molen nog even opnieuw in gebruik genomen. Van de in totaal 52 molens in de Schermer, zijn er uiteindelijk elf bewaard gebleven.

Bouwjaar 1633

Vroeger stonden in dit deel van de Schermer zes molens. Vanuit de binnenboezem pompten ze het polderwater naar de Schermerringvaart. Polderwater dat eerst door de veertien poldermolens was opgemalen. De Museummolen, ofwel Ondermolen D, is een achtkante binnenkruier die trouwens niet altijd op deze plek heeft gestaan. De molen is in 1633 gebouwd in Oudorp of Rustenburg. Vervolgens is hij in 1636 verplaatst naar de huidige plek.In 1850 is het scheprad van Ondermolen D, net als bij Ondermolen C (aan de westkant van de Museummolen), vervangen door een vijzel. Inmiddels is Ondermolen D al ruim vijftig jaar een museummolen. Dat is onder meer mogelijk door de inzet van vrijwilligers. In 1980 is het oude schuurtje bij de molen, ook wel het molenboetje genoemd, ingericht als bezoekerscentrum. In 2007 is het bezoekerscentrum uitgebreid en sindsdien is de Museummolen ook een officiële trouwlocatie.

Niet missen op 14 september

Kijk bij een bezoekje aan de molen zeker even binnen hoe de vijzel het water oppompt. Of klim tot boven in de molenkap waar je kunt zien hoe de raderen hun werk doen. Verder zijn er op Open Monumentendag altijd leuke activiteiten in de Museummolen.

Programmaboekje

De Museummolen is slechts één van de 76 monumenten die je op 14 september gratis kunt bezoeken. Het programmaboekje is, samen met de routegids en de plattegrond binnenkort verkrijgbaar bij onder meer de bibliotheken, de VVV's, de Grote Kerken en de grotere musea. Je vindt ze nu al digitaal op https://www.erfgoedalkmaar.nl/openmonumentendag/