Het kleinste huisje
Het kleinste huisje (Foto: aangeleverd)

Varen vanaf het kleinste huisje

Open Monumentendag Alkmaar op Zondag, deel 6

ALKMAAR - 14 september Open Monumentendag. Staat ie al in de agenda? In Alkmaar gaan die dag 76 monumentale deuren open, die normaal gesproken gesloten zijn. Verder is er een uitgebreid activiteitenprogramma. In deze rubriek belichten we tot 14 september elke week een bijzonder monument of interessante activiteit. Deze keer: Het Kleinste Huisje in Schermerhorn met een gratis vaartocht door de Schermer.

Het Kleinste Huisje aan het Zuidje 11 in Schermerhorn, is van oorsprong een tuindershuisje waarvan de laatste bewoner, Opa Cornelis Konijn, in 1987 overleed. Omdat dit het laatst overgebleven exemplaar was van de twintig tuindershuisjes die Schermerhorn ooit telde, besloot de dorpsraad het huisje te behouden.

Bouwval

Toen het echter in 1990 eigendom werd van de Stichting Het Kleinste Huisje, had het huisje drie jaar leeg gestaan en was het niet meer dan een bouwval. Al snel bleek dat het tuindershuisje niet meer te redden viel.

Aan de hand van foto's en tekeningen werd het vervolgens opnieuw opgebouwd met het nog bruikbare materiaal en met sloophout van andere huizen uit het dorp. Een klus die, dankzij de vele giften en de hulp van vrijwilligers, binnen een jaar kon worden geklaard. Sinds 1992 is Het Kleinste Huisje een museum dat je terugbrengt in het Schermerhorn van circa 1920. De tuindershuisjes zijn oorspronkelijk van rond 1900. Als je het huisje gaat bezoeken, let dan vooral op het buitentoilet, de slaapzolder en de huisraad uit overgrootmoederstijd.

Gratis vaartocht

Wie de omgeving van Het Kleinste Huisje eens wil zien vanaf het water, kan deze dag gratis meevaren door de Schermer, vanaf Het Kleinste Huisje. Er wordt gevaren tussen 11.00 en 16.00 uur en er is elk heel uur een afvaart.

Programma

Behalve het kleinste huisje, zijn er nog 75 monumenten die je op 14 september gratis kunt bezoeken.

Het programmaboekje is, samen met de routegids en de plattegrond verkrijgbaar bij onder meer de bibliotheken, de VVV's, de Grote Kerken en de grotere musea.

Of download de digitale versie op https://www.erfgoedalkmaar.nl/openmonumentendag/