Lezing over de zintuigen van planten

ALKMAAR - De organisatie KNNV afdeling Alkmaar-Den Helder, de vereniging voor veldbiologie, organiseert in samenwerking met IVN-NKL woensdag 25 september een lezing van Arend Wakker over 'de zintuigen van planten'. De lezing is in Wijkcentrum Overdie, Van Maerlantstraat 8-10, 1813 BG Alkmaar. Aanvang 20.00 uur, einde rond 22.00 uur. Toegang gratis.

Darwin stelde al proefondervindelijk vast dat planten zintuigen hebben. Toch zijn planten voor veel mensen vooral passieve organismen die saai en onaangedaan hun tijd uitzitten.In deze lezing gaat drs. A. Wakker (Arend) in op de vraag wat een zintuig eigenlijk is en waar dat in een plant zou kunnen zitten. En hoe de verschillende werelden van zwaartekracht, licht, geur, tijd en ruimte door planten waargenomen kunnen worden.
Zintuigen zijn onlosmakelijk met gedrag verbonden, soms is dit gedrag eenvoudig mechanisch zoals de beweging van stuifmeeldraden in een Salvia, maar vaak is dit gedrag bijzonder complex zoals de groeibeweging van een wortelpunt.

Drs. Arend Wakker is van origine geoloog maar heeft zich bij de Hortus Botanicus Amsterdam ontwikkeld tot plantenkenner en botanisch rondleider. Ook heeft hij de Amsterdamse en Leidse Hortus de evolutiecursus 'van Alg tot Orchidee' ontwikkeld. Bij het IVN-Amsterdam is hij natuurgids en docent. www.knnv.nl/alkmaar