Kansen voor jonge 'huizenjagers'?
Kansen voor jonge 'huizenjagers'? (Foto: Pexels Stock)

Prinsjesdag 2019: Regering heeft oog voor jonge huizenkopers

ALGEMEEN – De huizenmarkt verkeert in een crisis en is uitzichtloos voor jongeren die een huis willen kopen. Zo werd lang verondersteld. Tot nu. Een reddingsplan voor de woningmarkt werd tijdens Prinsjesdag bekendgemaakt: twee miljard euro om het woningtekort aan te pakken. Jongeren lijken eindelijk te kunnen profiteren, maar is dat ook zo?

Door Michel Ranzijn

Twee miljard euro voor de aanpak van het woningtekort

Kabinet-Rutte III maakte op Prinsjesdag de plannen voor het nieuwe jaar bekend. Het kabinet heeft eindelijk aan de noodrem getrokken als het gaat om de huizenmarkt. Het probleem? Prijzen schieten door het plafond en jongeren kijken machteloos toe hoe dat gebeurt.

Stevig ingrijpen

Oplopend huizentekort, afnemende betaalbaarheid en nevenontwikkelingen hebben tot stevig ingrijpen geleid. Er wordt twee miljard euro beschikbaar gesteld om de woningbouw te stimuleren. Momenteel zijn zo'n 294.000 woningen – met name in de regio Amsterdam is een groot te kort - te weinig en dit aantal loopt alleen maar op met als resultaat: stijgende woningprijzen. Dit trekt weer handelsgrage beleggers aan en op die manier kregen starters nauwelijks een eerlijke kans.

'Belasting voor beleggers wordt juist verhoogd'

Perspectief

Twee miljard dus, waar gaat dat heen? Een miljard euro komt beschikbaar voor de bouw van woningen in gebieden met een groot woningtekort. Daarnaast wordt een miljard beschikbaar gesteld aan woningcorporaties. Goed nieuws dus voor woningzoekenden waaronder starters, zo lijkt het.

Beleggers

Hoe zit dat dan met beleggers? Nestelen zij zich niet nog meer in de markt door deze maatregel? Overdrachtsbelasting afschaffen voor starters moet dat tegenaan. Dat laatste is nog niet doorgevoerd, maar wordt nu onderzocht.

'Kabinet gaat stille ramp woningmarkt aanpakken'

Voornemen

Daarnaast is het voornemen om deze belasting juist te verhogen voor beleggers. Het zijn vooralsnog voornemens, maar wellicht cruciaal om hét plan echt te laten slagen.

Voldoende

Of enkel het afschaffen van de overdrachtsbelasting voor starters én bouw van nieuwe woningen leidt tot structurele oplossingen voor starters: dat is de vraag, maar het zijn in ieder geval maatregelen die ertoe kunnen leiden dat méér jongeren een kans krijgen op de woningmarkt. Een dalend tekort zorgt – in theorie - voor lagere woningprijzen en wellicht wordt 'de drempel' daardoor bereikt dat jongeren wél een huis op de kop kunnen tikken.

Lees meer op economie.rabobank.com.

Woningtekort in 2019 en 2030 per woningmarktgebied