Voor Noord-Holland geldt het zogenaamde 'Amsterdam-effect': hier is de groei van huizenprijzen extreem.
Voor Noord-Holland geldt het zogenaamde 'Amsterdam-effect': hier is de groei van huizenprijzen extreem. (Foto: Pexels Stock)

NVM-voorzitter Ger Jaarsma: 'Nu een goed moment om te verkopen'

ALGEMEEN - De groei van huizenprijzen is aan het afremmen en met de onlangs aangekondigde maatregelen op de woningmarkt door het kabinet lijkt deze afkoeling alleen maar sneller te gaan. Wat betekent dit voor een huizenbezitter?

Onderlinge verschillen tussen steden en provincies zijn groot en die kloof wordt groter, zo blijkt uit een rapport van de Rabobank waarin de kwartaalcijfers van de woningmarkt bekend werden.

De kloof tussen provincies wordt groter

Kloof

Het verschil tussen de 'goedkoopste provincie' en 'de duurste' is toegenomen. Zo is een huis in Noord-Holland ruim 174.000 euro duurder dan in Groningen. In de jaren voor de crisis was het verschil zo'n 100.000 euro. Voor Noord-Holland geldt het zogenaamde 'Amsterdam-effect': hier is de groei van huizenprijzen extreem.

Profiteren van de overwaarde lijkt nu optimaal

Kansen

Volgens Business Insider Nederland en de Nederlandse Vereniging van Makelaars zijn er nu optimaal kansen voor huizenbezitters om de volgende stap te zetten. De afkoeling in prijsontwikkeling zet door en prijzen stijgen minder hard. Een gezonde ontwikkeling. Hier ligt meteen een kans voor de huizenverkoper: de huidige woning wordt snel verkocht tegen een goede prijs. Dat is goed nieuws.

Huidige woning snel verkopen voor goede prijs

Lage lasten

Door de lage hypotheekrente is het bovendien mogelijk om de lasten ook in de volgende woning laag te houden. Langer wachten leidt niet per se tot een hogere verkoopprijs volgens NVM-voorzitter Ger Jaarsma.

Actie

Nog even wachten of toch je huis in deze tijd verkopen? Profiteren van de overwaarde op een woning lijkt nu optimaal te kunnen. Dat staat zo vast als een huis.

Gemiddelde verkoopprijs tweede kwartaal
Optimaal kansen voor huizenbezitters om de volgende stap te zetten