Rien van Regteren: ''Er was werkelijk een tekort aan alles, ze vroegen ons met klem voor hulp.''
Rien van Regteren: ''Er was werkelijk een tekort aan alles, ze vroegen ons met klem voor hulp.'' (Foto: aangeleverd).

Stichting Gambia School Children zoekt hulp

SCHOORL - ''De stichting Gambia School Children is 16 junI 2011 opgericht met als doel onderwijs voor kinderen, maar ook volwassenen, in een derde wereldland. Denk aan Gambia waar een opleiding tot vroedvrouw of verpleegster ook behoort tot de mogelijkheden. Tijdens onze vakantie in Gambia hebben wij straatarme kinderen geadopteerd, zodat deze naar school konden gaan. Wij zijn bij een schooltje geweest waar de potjes om te plassen buiten stonden, er was geen toilet aanwezig. De onderwijzers deden hun best om er wat van te maken, ze hadden al maanden geen salaris ontvangen. Er was werkelijk een tekort aan alles, ze vroegen ons met klem voor hulp,'' zegt Rien van Regteren, voorzitter Gambia School Children.

'Wij zijn op zoek naar sponsorouders'

De armoede in Gambia is zeer groot, minstens twee derde van de bevolking leeft onder de armoede of broodgrens. Geen werk geen eten en vaak is er geen werk, dat is de rauwe werkelijkheid in een derde wereldland. In Gambia is men verplicht om schoolgeld te betalen, de ouders kunnen dat niet betalen, dus geen scholing voor de kinderen van de allerarmste. Uniformen zijn verplicht op de scholen, ook dat is voor de meeste mensen onbetaalbaar. Soms krijgen kinderen eten op school en vaak is dat de enige maaltijd per dag. Als er al eten is dan is het rijst, als men geluk heeft eens in de maand een stukje vis er bij. Op het platteland is het nog erger, daar is geen stroom en water de stamoudste heeft er alles voor het zeggen, hij houdt er diverse vrouwen op na. Als er al scholen zijn kampen ze met een tekort aan alles: boeken, schriften, pennen en meubilair. Hetzelfde geldt voor de hospitaaltjes , die in de jungle zijn, weinig of geen medicijnen of verband artikelen. Op de afdeling bevallingen zijn amper lakens, aan alles is gebrek. Zonder hulp van allen is er geen goede toekomst voor de kinderen in Gambia.

Sponsorouders

''Wij hebben momenteel aan aantal kinderen waarvoor wij sponsoren hebben voor hun schoolgeld, maar er zijn er ook een aantal waarvoor wij sponsorouders zoeken. Het betreft hier kinderen waarvoor de jaarlijkse kosten tussen de € 100.00 en € 200.00 liggen, afhankelijk van de school waarop ze gaan leren. Wat kunnen we doen om deze mensen te helpen? U kunt ons helpen door sponsor te worden. Voor minimaal € 100.00 per jaar kunt u een kind naar school laten gaan en daar zijn ze u heel dankbaar voor. Help ons te helpen.

Lees verder op pagina 7

Sponsorouders zijn heel belangrijk.