PCC Bergen is Gezonde School

BERGEN - Het Petrus Canisius College (PCC) Bergen heeft maar liefst vijf Gezonde School themacertificaten gehaald! In heel Nederland hebben inmiddels 1.683 scholen een of meer themacertificaten, maar er zijn er slechts vier die over vijf certificaten beschikken. Daar is PCC Bergen er nu een van. In de regio Noord-Holland-Noord is PCC Bergen de eerste school met dit mooie aantal certificaten.

De school viert dit op donderdag 31 oktober. Wethouder Tromp van gemeente Bergen zal de certificaten officieel overhandigen aan Kees Koning, directeur van PCC Bergen. Het wordt een feestelijke bijeenkomst, waarin de school met een leuk afwisselend programma laat zien op welke wijze zij aandacht besteedt aan gezondheid. Het vignet Gezonde School is een erkenning voor scholen die structureel werken aan het verbeteren van de gezondheid van hun leerlingen en medewerkers. Met het vignet wil de school aan leerlingen en hun ouders laten zien dat zij de gezondheid van leerlingen en leerkrachten erg belangrijk vindt. Werken aan gezondheid op school loont. Het draagt bij aan betere schoolprestaties, minder schooluitval en een gezondere leefstijl. Zo zorgt PCC Bergen voor actieve en gezonde leerlingen en heeft de school aandacht voor de persoonlijke en sociale ontwikkeling van haar leerlingen. Bovendien heeft de school speciale aandacht voor de thema's: Welbevinden; Voeding; Bewegen en sport; Relaties en seksualiteit en Roken, alcohol en drugspreventie.

Hiervoor worden onder meer de volgende activiteiten ingezet: De school neemt deel aan de gezondheidscheck van GGD Hollands Noorden die inzicht geeft in hoe het met leerlingen gaat. Signalen worden besproken in het zorgteam van school. De school besteedt in de lessen en projecten structureel aandacht aan de gekozen gezondheidsthema's. Zo gebruikt PCC Bergen tijdens Biologie onder andere de lessenserie 'Lang Leve de Liefde'. PCC Bergen heeft een Gezonde Schoolkantine en werkt volgens de methode Positive Behaviour Support (PBS) gericht op het positief formuleren van gedrag en het belonen van goed gedrag. Alle activiteiten zijn vastgelegd in het schoolbeleid. Directeur Kees Koning van PCC Bergen is trots om een Gezonde School te zijn. "Vanaf nu hangen bij de entree in onze school maar liefst vijf themacertificaten Gezonde School. Zo kan iedereen die onze school binnen loopt zien dat onze school een Gezonde School is!"

GGD Hollands Noorden adviseert en ondersteunt scholen in Noord-Holland-Noord die een Gezonde School willen worden. Het vignet Gezonde School is een initiatief van twintig landelijke gezondheidsorganisaties. Meer weten over het vignet Gezonde School? www.gezondeschool.nl.