Frank Smit achter zijn tekentablet.
Frank Smit achter zijn tekentablet. (Foto: vincentdevriesfoto.nl)

'Ik móet elke avond tekenen'

ALKMAAR - Lezers van Alkmaar op Zondag kennen ongetwijfeld de strip 'Rusthuis Roest' die wekelijks op pagina vijf staat afgebeeld. "De inspiratie ervoor komt rechtstreeks van mijn vrouw Loes die jarenlang in de ouderenzorg werkzaam was. De verhalen van haar en d'r collega's vormden de aanleiding voor deze strip. Ik krijg er heel leuke reacties op, terwijl een uitgever ooit tegen me zei dat hij het onderwerp totaal niet interessant vond. Nou ja! Kijk naar het succes van 'Het geheime dagboek van Hendrik Groen'. Hoezo, niet interessant? Het gaat over ons hè?"

Frank Smit gezicht achter 'Rusthuis Roest'

De in Alkmaar woonachtige Frank Smit (1960) weet niet beter als dat hij van jongs af aan tekent. "Ik begon met het uitbeelden van handen en dat groeide langzaam maar zeker uit naar gezichten en figuren. Ik herinner me nog goed het moment dat ik een vriend van de lagere school tegenkwam die me vroeg of ik nog steeds zoveel tekende. Daar was ik me totaal niet van bewust. Wel was ik van kleins af aan gebiologeerd door strips als 'Okki' en 'Taptoe'."

Wie de werk- annex tekenkamer van Frank Smit betreedt, ziet wanden vol met stripboeken en ook de eerste boekjes die Frank als kind voltekende behoren tot de collectie. "Ik heb de nieuwste 'Asterix en Obelix' alweer in huis hoor. Ik hou alles bij en reken striptekenaar Hein de Kort (waarschijnlijk Nederlands meest productieve striptekenaar, red.) en Charles Brown die garant stond voor de Snoopy-strips ook tot mijn inspiratiebronnen."

Frankartoons

Toch had Frank Smit op jonge leeftijd andere plannen. "Ik wilde kok worden. Ik stond altijd te roeren in de potten en pannen die m'n moeder op het vuur had staan. Het werd uiteindelijk de technologische hogeschool voor levensmiddelenindustrie waarmee ik in het supermarktwezen terecht kwam. Via de Vivo en de Grosmarkt kwam ik uiteindelijk terecht bij Albert Heijn, waar ik nog werkzaam ben. Ik werkte er altijd op de reclameafdeling, dus daar kon ik mijn creatieve ei wel kwijt. Maar ja, vanaf de jaren '80 werden mijn reclamewerkzaamheden steeds meer overgenomen door de computer. Omdat ik - naast mijn baan - toch creatief bezig wilde blijven, ben ik rond mijn 38ste een reclamebureau gestart onder de naam Frankartoons. Ik mag graag logo's, kerstkaarten en geboortekaartjes ontwerpen."

Lees verder pagina 9.