Jack de Feyter schreef roman over de Alkmaarse Achterstraat.
Jack de Feyter schreef roman over de Alkmaarse Achterstraat. (Foto's: aangeleverd, bewerking Bart Agterberg/RM)

De Achterstraat in de hoofdrol

ALKMAAR - Hij noemt zichzelf 'een avontuurlijke oldtimer met een bescheiden toekomstverwachting'. Onder het pseudoniem 'Winkelman' schreef Jack de Feyter (72) jarenlang columns in Alkmaar op Zondag, hetgeen lezers van de zondagskrant zich misschien nog kunnen herinneren. De in Zuid-Scharwoude geboren De Feyter kwam op achtjarige leeftijd in Alkmaar te wonen; de stad die hem 'naturaliseerde' tot Alkmaarder.

'Winkelman' schrijft boek over Alkmaarse binnenstad

"Ik weet nog goed dat ik de overgang van het platteland naar een flatje in de Alkmaarse Spieghelstraat nogal heftig vond. Mijn vader vond werk in het toenmalige Landbouwhuis, waar later de bibliotheek werd gevestigd. Vandaar de verhuizing naar 'de stad'. We hebben echter niet lang in de Spieghelstraat gewoon want we verhuisden al snel naar het Blaeustraatkwartier waar ik een groot gedeelte van mijn jeugd doorbracht."

Jack de Feyter weet niet beter of hij schrijft zijn leven lang over van alles en nog wat. "Mijn eerste boek kwam uit in 1973 en had een roadtrip door Amerika als onderwerp, geïnspireerd op 'On The Road' van Jack Kerouac. Het was een kleine en goed ontvangen roman. Ik was 26 toen het uitkwam bij Uitgeverij Contact te Amsterdam. Daarna bleef het lange tijd stil en ging ik andere dingen doen, zoals het verbouwen van ons huis van kaaspakhuis naar woning. In 1998 werden mijn vrouw en ik eigenaar van wijnwinkel Het Depot in de Alkmaarse Achterstraat. In die tijd schreef ik de columns voor Alkmaar op Zondag, die gebundeld werden in eigen beheer onder de naam 'Winkelman-Alle begin is moeilijk'." Na de verkoop van de winkel publiceerde de Feyter nog een boek onder de naam 'Tijd'."

Gigantische klus

Recentelijk verscheen van de hand van Jack de Feyter zijn laatste roman 'De Achterstraat'. Op zijn website www.nul72.nl licht De Feyter een en ander toe over het straatje zoals: 'De Achterstraat in Alkmaar is de voormalige Zijlstraat en loopt van de Langestraat tot de Koningsstraat. De aanduiding 'achter' is gedacht vanuit de Houttil, die de begrenzing vormt van het Waagplein, het hart van de stad. De Waagtoren aan het plein is het markantste punt van de stad. Er wordt beweerd, dat echte Alkmaarders het liefst van de wieg tot het graf zicht houden op deze toren; zonder Waagtoren geen leven. Een prominente plaats op de Alkmaarse stadsplattegrond neemt de verbinding tussen Langestraat en Koningsstraat niet in. Voor een groot deel is het een 'achterkantenstraat'. Hoewel dit stukje binnenstad van Alkmaar op circa honderd meter van het uitgaanscentrum ligt, is het een vergeten hoekje. Overdag is het best een bedrijvig straatje, geworteld in de dagelijkse gang van zaken'.

Lees verder pagina 6.