Afdelingsleider Janneke van Laar (l) en scholiere Milou.
Afdelingsleider Janneke van Laar (l) en scholiere Milou. (Foto: Aangeleverd)

Lesdag PCC Fabritius start om 09.00 uur

ALKMAAR - PCC Fabritius 'verbouwt' zijn onderwijs voor volgend schooljaar. Met een latere start van de lesdag en iets kortere lessen ontstaat ruimte voor veel mentormomenten en maatwerk. De leerlingen zijn enthousiast.

Milou (2vwo/havo, 12 jaar, De Rijp) heeft net twee weken proefdraaien met het nieuwe onderwijs achter de rug: "Tijdens de maatwerklessen koos ik voor geschiedenis en economie. Doordat die lessen werden gegeven door een andere docent, krijg je een heel nieuwe uitleg en dat werkt!" Met ingang van schooljaar 2020-2021 verandert er veel op de school in De Hoef. Afdelingsleider Janneke van Laar: "Door de latere start van de lessen en gevarieerde invulling van het eerste half uur, komen leerlingen meer verspreid naar school. De start van de dag is daardoor veel rustiger. Het schijnt ook aantoonbaar beter te zijn voor het puberbrein."

Maatwerk

De mentormomenten aan het begin van een lesdag zijn bedoeld voor de hele klas of voor individuele gesprekken met leerlingen. De invulling draait volledig om verdieping, verbreding en verrijking. Van Laar: "Leerlingen mogen kiezen voor welke vakken ze extra uitleg willen krijgen, of juist om te werken aan een nieuwe vaardigheid. Als een groepje leerlingen een scheidsrechtercursus wil volgen, gaan we kijken of zoiets binnen de maatwerkuren is te realiseren. Maatwerk midden op de dag is verplicht, maatwerk aan het eind van de dag is facultatief, maar vooraf aanmelding is altijd noodzakelijk." Om alle veranderingen mogelijk te maken, werd de reguliere lestijd met vijf minuten ingekort en ook de lessentabel aangepast. Uitgangspunt is dat lesmethodes niet langer leidend zijn op PCC Fabritius: "We kiezen er nadrukkelijk voor om het eindresultaat (de leerdoelen) centraal te zetten." Het nieuwe onderwijs bevalt de leerlingen prima. Milou: "Dat de lessen vijf minuten korter zijn, heb ik goed gemerkt. De schooldag leek wel sneller voorbij te gaan. Best fijn!"