Tom Groot en Rafael Bunink spelen Pinokkio.
Tom Groot en Rafael Bunink spelen Pinokkio. (Foto: Anderson Farah)

Vrij Zijn speelt Pinokkio in kerstvakantie!

ALKMAAR - In het compleet in kerstsfeer ondergedompelde Vrij Zijn theater wordt rondom de kerstdagen het ultieme kerstsprookje opgevoerd door de kleine en grote sterren van Vrij Zijn. Onder de artistieke leiding van Anderson Farah met de regie van Simon Brommer is een prachtig sprookje tot leven gewekt.

Pinokkio - geboren uit een Alkmaars hart

Te midden van een kleurrijk decor en visuele effecten speelt het verhaal zich af. In dit prachtige verhaal neemt de verteller de bezoekers mee naar een dorpje in het Toscane van halverwege de 19e eeuw. Een oude houtbewerker, Giupetto, gespeeld door Anderson Farah en Ron de Groen, legt de laatste hand aan een houten pop. Daarbij wordt hij vergezeld door zijn luie kat en zijn elegante goudvis. Wanneer hij klaar is kiezen ze een naam voor de pop: Pinokkio. Terwijl de houtbewerker naar zijn bed loopt ziet hij een hele heldere ster. Hij besluit een wens te doen.

Blauwe fee

Als iedereen slaapt daalt de ster neer en de Blauwe fee verschijnt. Ze tovert de pop tot leven, maar hij is nog steeds van hout. Om een echte jongen te worden, vertelt ze hem, moet hij bewijzen dat hij eerlijk, moedig en goedhartig is. In de avonturen die volgen, ontmoet Pinokkio, gespeeld door Rafael Bunink en Tom Groot, allerlei figuren. Hij krijgt vrienden, maar komt ook vijanden tegen. Goedgelovig als hij is, komt Pinokkio dus in verschillende problematische situaties terecht. De avonturen die hij beleeft en de karakters die hij ontmoet, zijn Pinokkio's leermateriaal. Pinokkio komt erachter dat eerlijkheid het langst duurt, en dat oppervlakkigheden als geld en roem je afleiden van wat écht belangrijk is.

Verhaal over liefde

Verweven door het verhaal is een verhaal over de liefde, dat verteld wordt aan de hand van een brief die Giupetto vijftig jaar geleden kreeg. Hij was toen een jonge matroos, en op één van zijn zeereizen meerde hij aan in Alkmaar. Giupetto werd smoorverliefd op een mooi Alkmaars meisje. Bij het afscheid gaf ze hem een kus, en de bewuste brief - die Giupetto wel duizend keer zou lezen.

Speeldata

Hoe dit verder zal aflopen: word verrast en geniet van de voorstelling. Geschikt vanaf 5 jaar. Originele verhaal: Carlo Collodi. Theaterbewerking en regie: Simon Brommer. Speeldata: 20 december (première) t/m 5 januari. Tickets: www.vrijzijntheater.nl