Op de BSG vinden tal van activiteiten plaats.
Op de BSG vinden tal van activiteiten plaats. (Foto: aangeleverd)

Het 'DE ANDER & IK festival' op BSG

BERGEN - In de weken voor de kerstvakantie vinden op de BSG tal van activiteiten plaats in het kader van De Ander & Ik. Het festival is opgezet om de nieuwsgierigheid bij leerlingen aan te wakkeren, verhalen te delen en leerlingen na te laten denken over zichzelf en de ander in de maatschappij. Denk hierbij aan Paarse Vrijdag, een landelijke actiedag waarop leerlingen en docenten paarse kleding dragen om te laten zien dat ze achter de acceptatie van LHBT-ers staan. Op de BSG worden die dag de leerlingen ontvangen met een paarse ballonnenboog, is er een paarse foto wall of fame en een roze pubquiz.

Gedurende het festival is er een gevarieerd programma voor de verschillende leeftijdsgroepen. Van gekke Kerst-truiendag met zang en muziek tot Bezinningsdag waarop men tot rust komt met een meditatie-workshop. Op de In Gesprekdag zijn er voor de BSG-docenten gastsprekers die de waarde van een persoonlijk verhaal naar voren brengen. Zo komt er een docente wiskunde en Nederlands van een andere school vertellen over haar transitie van man naar vrouw. Een andere spreekster vertelt over haar strijd met stotteren en hoe ze daar sterker uit gekomen is.

Sponsorloop

De brugklassers houden een sponsorloop voor Stichting Actie4Kids. Hierbij vullen de kinderen een schoenendoos met schoolspullen, toiletartikelen en speelgoed voor leeftijdsgenootjes in ontwikkelingslanden en vluchtelingenkampen. De tweede klassen gaat naar Friends to be, een theaterstuk over verschillende culturen, oost ontmoet west. Leerlingen uit 3 mavo gaan op bezoek bij een moskee in Alkmaar. 4 havo en 4 atheneum ontmoeten ex-vluchtelingen en verwerken hun verhaal in een kunstvorm naar keuze. Voor 5 atheneum leerlingen is er de klassenvoorstelling: U & Niek, over strijden tegen de hokjescultuur. Het festival wordt afgesloten met de actiedag Berger Schoner Gemaakt, waarbij in de omgeving van de school het zwerfafval wordt aangepakt, vanaf het schoolgebouw tot aan de Deen, de Albert Heijn en de Aldi. Het 'De Ander & Ik festival' sluit zo het jaar af met interessante ontmoetingen met mensen waarmee de leerlingen niet dagelijks in contact komen en ze worden actief bij de omgeving betrokken.