Peter Koch (m) organiseert HE Toernooi.
Peter Koch (m) organiseert HE Toernooi. (Foto: aangeleverd)

Einde aan 45 jaar topzaalvoetbal

ALKMAAR - Na 45 jaar komt er een einde aan het meest roemruchte zaalvoetbaltoernooi van Nederland. Toernooi-directeur Peter Koch vindt het na bijna een halve eeuw organiseren mooi geweest en neemt op zondag 29 december in sporthal De Hoornse Vaart afscheid met een reunie-toernooi met alle sterren en ploegen die in de loop der jaren het HE-toernooi groot hebben gemaakt.

Peter Koch organiseert laatste Handsome Eight-toernooi

'Waarom ik er mee stop?' herhaalt Koch de vraag van de verslaggever. 'Nadat Ricardinho twee jaar geleden niet kon komen, kwam uit dat Ricardinho geen geld had ontvangen en dat Issy Hamdaoui alles achter had gehouden. Dat was een klap voor mij, omdat Issy een vriend was. Dat rotgevoel etterde door en na de laatste editie was ik er uit: ondanks een volle hal had ik er geen zin meer in. Klaar gewoon'.

Allermooiste

Wat mijn mooiste toernooi was? Da's moeilijk te zeggen. De editie met Charleroi was voetbaltechnisch uniek. Charleroi had louter Braziliaanse profs in beeld en die speelden zaalvoetbal van een andere planeet. Maar er zijn natuurlijk ook ontelbare fantastische spelers geweest. John de Bever, lange Jan Zwarthoed, Jermaine Vanenburg, Mourad Boukhari, Dick Kes, Issy Hamdaoui, Johan Steur. Maar door alleen hen te noemen doe ik anderen weer te kort.'

Allerbeste

Over de allerbeste speler hoeft Koch geen seconde na te denken. "Dat is Edwin Grunholz. Een fenomeen. Vijftien jaar lang topscorer in Nederland en in Belgie. Tien keer mijn toernooi gewonnen. Ik weet nog goed dat ik de Haagse bond belde met de vraag of zij nog een aardige ploeg wisten. Kwamen ze met Silva Boys. Dat waren de broers Grunholz, die hun jongste broertje meenamen. Dat was Edwin. Vijftien jaar en zo mager als een lat. Maar niet te houden, een sensatie. Voor de tegenstanders en het publiek. Edwin werd een persoonlijke vriend en hij bracht mijn toernooi naar een landelijk niveau."

Topzaalvoetbal

Met diezelfde Grunholz sluit Koch 45 jaar topzaalvoetbal af. 'We gaan er vanaf 12.00 uur een prachtige dag van maken. De toegang is vrij en we gaan kijken of Grunholz nog steeds, als 50-jarige, iedereen passeert en we gaan kijken naar de sterren van weleer van AV Jan lll, Crawford, White Stones, Cafe De Zaak, Lios en Handsome Eight. Vanaf 16.00 uur gaan we feest vieren en zullen de verhalen loskomen hoe vreselijk goed we vroeger allemaal waren...'

Voor het besloten feest kan iedereen zich nog tot 28 december voor €15 (met onbeperkt eten en drinken) per mail aanmelden bij: peterkoch8@hotmail.com Op de dag zelf kunnen er geen kaarten voor het feest meer worden gekocht!