Afbeelding
(Foto: aangeleverd)

AZ-feestdagengeschenk bijna uitverkocht

ALKMAAR - Is er iets over AZ wat niet op de scheurkalender-2020 staat? De makers kijken elkaar vragend aan. Een gesprek met Jan Visser (clubarchivaris), Cees van Nijnatten (Voetballegends v/h directie Voetbal International) en Rob van Vuure (columnist Alkmaarse Courant) leert één ding: álles staat er in en er op. Alles.

Alles van AZ een jaar lang 'in dag porties' op een unieke scheurkalender. Ook schrikkeldag! Verleden jaar was er succes met een complete Volendam-dagkalender, er was succes met een Abe Lenstra-scheurkalender, nu is 'Retteketet' aan de beurt. Met een voorwoord van Robert Eenhoorn. Meer dan 700 bijzondere foto's, quotes, tekeningen, herinneringen, lijstjes. Maar liefst táchtig elftalfoto's! Alle hoogtepunten en alle dramatische momenten van Alkmaar, Alkmaar '54, AZ '67 en AZ komen aan de orde. Alles onder de noemer '65 jaar profvoetbal in Alkmaar'.

Goud van de Hout

De trainers, de Europa-avonturen, de kampioenschappen. Van Kees Kist tot Calvin Stengs, van Co Adriaanse tot Kristen Nygaard, van Barry Hughes tot Ron Vlaar, van De Hout tot AFAS. In samenwerking met AZ en de club van oud-profvoetballers Goud van de Hout ligt het ideale feestdagencadeau nu in de winkel. Van Nijnatten: 'En wat blijkt, sommige liefhebbers kopen er twee. Vinden het zonde om te scheuren'. Jan Visser: 'Zelfs voor mij staan er nieuwe dingen in'. Van Vuure: 'Misschien komt er een tweede druk. Ons scheurkalenderboek blijkt een gewild nieuwjaarsgeschenk'. Er werd intensief vier maanden lang elke dag aan gewerkt, daarna werd alles door een professional vormgegeven. Na de onvermijdelijke vraag: 'Wat is het állerleukste', blijft het eerst even stil. Al die oude Paniniplaatjes? Die gesigneerde shirts? De kampioenskrant die nooit uitkwam? De museumstukken? Die ontdekte archieffoto's? De quotes van Gertjan Verbeek? De tranen van Barry van Galen? Jan Visser hakt de knoop door. 'We hebben 92 oud-spelers en betrokkenen gevraagd naar hun ideale opstelling dwars door de jaren heen. Dus bijvoorbeeld én Kristen Nygaard én Marco Bizot én Van Hanegem én Boadu in éen elftal. Geweldig om te zien wie er dan opgesteld werden. En alle 92 mochten ook hun favoriete trainer noemen. Ik kan wel zeggen: ook dat was een verrassing, close finish.'

Vanavond besteld, het hele jaar in huis. (Bij www.voetballegends.nl/webwinkel)