Brandwondartsen waarschuwen voor gevaar kindervuurwerk.
Brandwondartsen waarschuwen voor gevaar kindervuurwerk. (Foto: Pexels.com)

'Kindervuurwerk ab-so-luut niet ongevaarlijk'

ALKMAAR - "Elk jaar worden in december kinderen bij ons binnen gebracht met diepe brandwonden veroorzaakt door kindervuurwerk zoals sterretjes en tolletjes. Deze verwondingen zijn vaak zo ernstig dat we de kinderen moeten opereren. Een operatie maakt een enorme indruk op deze kinderen én ze houden er hun leven lang littekens aan over. We horen vaak van ouders dat ze zich er niet bewust van waren dat ook kindervuurwerk gevaarlijk kan zijn. Als brandwondenartsen willen wij benadrukken dat al het vuurwerk waar kruit in zit gevaarlijk kan zijn!"

Advies: ook kindervuurwerk afsteken met vuurwerkbril en aansteeklont

Aan de vooravond van Oud & Nieuw trekt Annebeth de Vries, werkzaam als kinder- en brandwondenchirurg bij Noordwest Ziekenhuisgroep (locaties Alkmaar en Den Helder) en het Rode Kruis Ziekenhuis in Beverwijk, samen met Sonja Scholten, brandwondenarts in het brandwondencentrum in het Martini Ziekenhuis, aan de bel voor wat betreft het gebruik van kindervuurwerk.

Ongevaarlijk?

De officiële benaming voor kindervuurwerk is Categorie 1 of F1 vuurwerk. Dit is de lichtste categorie vuurwerk die het hele jaar verkrijgbaar is, en ook altijd mag worden afgestoken. Omdat je dit vuurwerk gewoon kunt kopen bij de supermarkt, drogisterij of speelgoedwinkel wordt de suggestie gewekt dat F1 vuurwerk, ook wel scherts- of fopvuurwerk genoemd, geheel ongevaarlijk is.

Ernstige brandwonden

Scholten bestrijdt deze aanname: "Een sterretje dat klem komt te zitten tussen trui en jas, of in aanraking komt met een synthetische jas of bontkraag kan een brandwond veroorzaken. Ook zien we regelmatig dat een tolletje in een schoen of laars terechtkomt. Vuurwerk dat klem zit tegen de huid veroorzaakt ernstige brandwonden die we bijna altijd moeten opereren en waarbij we huid moeten transplanteren."


Afbeelding
Afbeelding