Kindervuurwerk niet ongevaarlijk.
Kindervuurwerk niet ongevaarlijk. (Foto: Pexels.com)

'Kindervuurwerk ab-so-luut niet ongevaarlijk'

Vervolg van de voorpagina.

Ook dr. Annebeth de Vries staat vierkant achter de oproep van Scholten: "Begin oktober kwam bij ons het eerste kind met vuurwerkletsel binnen. Inmiddels zijn er al zes kinderen, tussen de 7 en 17 jaar, in ons brandwondencentrum behandeld voor vuurwerkletsel dat is veroorzaakt door licht vuurwerk zoals een tolletje."

Waarschuwen

De Vries: "Ik zie het als mijn taak als arts om te signaleren en te waarschuwen. Het is aan de samenleving om hier verder over na te denken. Ik zie in ons kinderbrandwondencentrum hele jonge kinderen met brandwonden door vuurwerk. Soms opgelopen door eigen gedrag, maar ook vaak zijn ze als omstander geraakt door vuurwerk van een ander. Bij alle kinderen die we dit jaar al hebben behandeld, kunnen we concluderen dat kindervuurwerk de oorzaak is van het letsel."

Kruit

De term 'kinder- of fopvuurwerk' is wat de artsen betreft misleidend. Scholten: "Ik vind het belangrijk dat ouders zich bewust zijn van het gevaar van kindervuurwerk. De regels die we hanteren om vuurwerk veilig af te steken tijdens de jaarwisseling, zoals het gebruik van een vuurwerkbril, aansteeklont en het afsteken vanaf een veilige afstand, gelden wat mij betreft ook voor kindervuurwerk. Want al het vuurwerk waar kruit in zit kan gevaarlijk zijn!"

Veilig

Alle tips om vuurwerk veilig af te steken zijn te vinden op veiligheid.nl: www.veiligheid.nl/vuurwerk/vuurwerktips