Eerste bestuur Kanaria. Vanaf links: bestuurslid Goudswaard, secretaris Rosa Bian, voorzitter Pot, bestuurslid Ankringa en penningmeester Does.
Eerste bestuur Kanaria. Vanaf links: bestuurslid Goudswaard, secretaris Rosa Bian, voorzitter Pot, bestuurslid Ankringa en penningmeester Does. (Foto: aangeleverd)

Helderse 'Nostalgia'

DEN HELDER - In de wekelijkse rubriek 'Nostalgia' geeft de Helderse stadshistoricus Marinus Vermooten een vooruitblik op zijn radioprogramma Nostalgia dat hij elke zondag van 12.00 tot 15.00 uur presenteert op de lokale omroep L.O.S. Den Helder. Zijn radioprogramma handelt grotendeels over de geschiedenis van Den Helder en Julianadorp met in het derde uur nostalgische muziek.

Tot de populairste huisdieren mogen we zonder twijfel de kanarie rekenen. Als huisdier is de kanarie ruim vijf eeuwen geliefd, 500 jaar waarin dit vogeltje simpel geluk brengt in de woningen van armen en rijken. Officieus is 'Kanaria' een van de oudste vogelverenigingen van Den Helder en opgericht op 10 oktober 1935. Pas in het begin van 1950 schreef de vereniging zich in bij de Nederlandse Bond van vogelliefhebbers. Anders dan de naam doet vermoeden waren er niet alleen kanaries maar kweken de leden ook parkieten, zebravinken, sierduiven en kwartels.

Mooier dan een ander

De sport van het vogelkweken is om nu net dat vogeltje te kweken dat iets mooier is dan die van een ander. Bij de keuring wordt gekeken naar het postuur en de houding. Het dier moet er kwiek bijzitten en ook het veren pak is van groot belang. Dit zijn zaken die men door een goede verzorging kan bereiken Andere normen zoals kleur, tekening en grootte zijn afhankelijk van erfelijkheidsfactoren en dat is juist het boeiende van de sport. In het eerste uur van Nostalgia een vraaggesprek met huidig voorzitter Alvin R. Mac Rooy.

Eigenaardige draai

In het tweede uur een ontmoeting met Jan Mooij. Hij sloot zijn 29-jarige loopbaan als winkelier op 19 februari 1994 af en werd snel hierna gekozen tot gemeenteraadslid voor de VVD. Jan Mooij startte in 1966 zijn loopbaan als kruidenier in de Schagenstraat. Hij was vier jaar aangesloten bij de Vrijwillige Inkoop en Verkooporganisatie (VIVO), waarbij het vrijwilligerswerk hem boeide. Maar in 1970 werd aan het vrijwillige aspect van de VIVO een eigenaardige draai gegeven, zo moest Jan kiezen tussen stoppen of als supermarkt verder gaan. Jan Mooij koos voor stoppen en stapte over naar de verkoop van kindermode.

Stapje terug

Marcel Karhof was de compagnon van J. de Bunje van het gelijknamige zonnecentrum annex schoonheidssalon aan de Polderweg. De Bunje had een stapje teruggedaan en zo werd Marcel het gezicht van de zaak. Op het gebied van kunstmatig bruinen was Marcel geen onbekende. Hij behaalde in 1989 het certificaat zonnen bij een hiertoe bevoegd opleidingsinstituut. Ook hij is te gast in het informatieve radioprogramma Nostalgia.