KopGroep Bibliotheken, het Internationaal Vrouwencentrum, de Helderse Historische Vereniging en Cinema Zevenskoop staan stil bij honderd jaar vrouwenkiesrecht.
KopGroep Bibliotheken, het Internationaal Vrouwencentrum, de Helderse Historische Vereniging en Cinema Zevenskoop staan stil bij honderd jaar vrouwenkiesrecht. (Foto: aangeleverd)

Volop activiteiten rondom honderd jaar vrouwenkiesrecht

DEN HELDER - Het kiesrecht is in Nederland zo vanzelfsprekend dat je het bijna niet kunt voorstellen dat de situatie honderd jaar geleden anders was. Toch werd het algemeen kiesrecht voor vrouwen pas in 1919 ingevoerd. Deze honderdste verjaardag wordt landelijk gevierd met activiteiten en exposities. Ook in Den Helder worden activiteiten rond deze mijlpaal georganiseerd. KopGroep Bibliotheken, het Internationaal Vrouwencentrum, de Helderse Historische Vereniging en Cinema Zevenskoop trekken daarin samen op.

Die Göttliche Ordnung

Woensdagavond 6 maart vertoont Zevenskoop de film 'Die Göttliche Ordnung' (2017) die prachtig aansluit bij de viering van het vrouwenkiesrecht. Zwitserland was in 1971 een van de laatste Europese landen die het stemrecht openstelde voor vrouwen. In de film volgen we Nora, een jonge huisvrouw die vanaf het platteland weinig meekrijgt van de wereldwijde sociale onrusten. Als zij weet krijgt van de feministische beweging komt hier verandering in. Ze besluit zich aan te sluiten en op de barricades te gaan staan voor het vrouwenstemrecht. De film begint om 20.30 uur bij Cinema Zevenskoop, de toegang is 7 euro.

Vrijdag 8 maart is het Internationale Vrouwendag. Deze middag geeft dr. Petra de Vries een lezing over 100 jaar vrouwenkiesrecht in School 7 aan Keizersgracht 94. Daarin ontvouwt ze de achtergronden van de vrouwenbeweging in de geschiedenis, het ontstaan van het idee 'kiesrecht' in 19e eeuw en de oppositie daartegen. Maar ze gaat ook in op de vraag wat vrouwen met het kiesrecht hebben gedaan. En tenslotte de vraag: waar staan we nu? Is de emancipatie voltooid?

De Vries is mede-grondlegger van vrouwenstudies in Nederland en werkte als universitair docent aan de Universiteit van Amsterdam. Daar gaf zij onderwijs in de geschiedenis van het denken over sekse sinds 1800. Op dit moment doet zij onderzoek naar het ontstaan van de eerste wetgeving tegen vrouwenhandel rond 1900. De lezing begint 8 maart om 14.30 uur in School 7.