Cafetaria Miichael met moeder Brand en zoon Wolf
Cafetaria Miichael met moeder Brand en zoon Wolf (Foto: aangeleverd)

Helderse 'Nostalgia'

DEN HELDER - In de wekelijkse rubriek 'Nostalgia' geeft de Helderse stadshistoricus Marinus Vermooten een vooruitblik op zijn radioprogramma Nostalgia dat hij elke zondag van 12.00 tot 15.00 uur presenteert op de lokale omroep L.O.S. Den Helder. Zijn radioprogramma handelt grotendeels over de geschiedenis van Den Helder en Julianadorp met in het derde uur nostalgische muziek.

Cafetaria Michael, Zuidstraat was vanaf 1958 een ontmoetingscentrum van jongeren en manschappen van de Koninklijke marine waar men onder het genot van snacks en drankjes duurzame relaties opbouwden. Eigenaar Frans Brand (1920-1969), die in november 1945 naar Den Helder verhuisde, waar hij een betrekking kreeg op de Rijkswerf, had aanvankelijk andere ambities. De uit 's Gravenhage afkomstige plaatsgenoot werkte namelijk als chauffeur. De latere toevoeging van het horecawerk, dat hij met zijn werk op de Rijkswerf trachtte te combineren, leidde tot vrijwillig ontslag. Inmiddels had zijn vrouw de horecapapieren en het middenstandsdiploma behaald, zodat de start van een cafetaria slechts een formaliteit was. Het geringe vloeroppervlak werd benut voor plaatsing van een frietoven, koelinstallatie en gezellige zitjes. Bij Brand was alles verkrijgbaar wat men gewoonlijk in een cafetaria aantreft. Later zijn er de zwak alcoholische dranken aan toegevoegd en werd de spijskaart uitgebreid. Het op 22 maart 1958 geopende bedrijf trok direct veel klanten. De goede kwaliteit van de oliƫn en vetten bevorderde de smaak van de snacks en daarmee de hoge omzet. Een portie friet kostte in de beginperiode vijfentwintig cent, terwijl voor de mayonaise een dubbeltje werd berekend. Op werkdagen kwam veel marinepersoneel in de zaak en tijdens het weekend waren het overwegend uit de Visbuurt en Vogelwijk komende jongeren. Als mevrouw Brand zondagsmiddags de deur opende stonden er al rijen (brom)fietsen tegen het voorpui en was het een gedrang binnen te komen. Cafetaria Michael gold als belangrijk ontmoetingspunt van de Helderse teeners waar zij conserverend en allerlei gokspelletjes doende naar de modernste tophits konden luisteren. Nostalgia brengt zondag in het eerste uur de luisteraars terug naar die tijd.

In het tweede uur een onlangs gehouden interview met IJf Blokker die zijn jeugd in Den Helder heeft doorgebracht en al weer enkele jaren zijn zijn geboortestad woont. Een bloemlezing over glazenwasser Harry Anchelon die tot eind jaren vijftig met zijn ladderwagen en emmers tot een van de markante Nieuwediepers behoorden. Verder het archeologisch onderzoek in De Schooten. Toen de woonwijk in 1965 werd gerealiseerd was de ligging van een terp al bekend, maar heeft men slechts een klein deel opgegraven. De rest verdween onder bebouwing, waardoor de oude bodemlagen vrijwel geheel werden verstoord. Na sloop van een sportzaaltje enkele jaren geleden kwam een terrein aan de Statenhoff vrij.