Dementievriendelijk Den Helder

DEN HELDER - Dementie komt toch alleen voor op die afdeling in het verpleeghuis? Fout. Zeventig procent van de mensen die dementeren, woont nog thuis. En het aantal mensen met dementie groeit. De kop van Noord-Holland vergrijst én ontgroent en dus wordt de groep mensen die kans heeft de ziekte te krijgen, steeds groter. Daarom kan de samenleving deze mensen helpen. En daar is speciaal aandacht voor in deze dementievriendelijke maand.

Bedrijven en inwoners worden deze maand extra gewezen op het doen van de gratis online cursus goed omgaan met dementie (op www.samendementievriendelijk.nl/noordhollandnoord). "Er komt steeds meer begrip voor en kennis over dementie. En toch heerst toch dat beeld van die ene afdeling in dat verpleeghuis. Daarom willen we zoveel mogelijk mensen wijzen op de signalen van dementie en wat ze kunnen doen", legt Ineke Laagland van Geriant uit. Wethouder Tjitske Biersteker vult aan: "We willen dat mensen langer thuis blijven wonen. Dus moeten we ook goed inzetten op preventie en leren signaleren van mensen in een netwerk rond iemand." Den Helder is in Noord-Holland Noord de koploper op het gebied van dementievriendelijk zijn, maar kan nog zeker veel verbeteren. Nel van Ockenburg van Alzheimer Nederland licht toe: "Er is meer bekendheid en we zijn goed bezig. Maar toch is er nog veel te doen. Een hoop bedrijven en organisaties kunnen de cursus nog doen en echt iets veranderen in hun houding naar klanten. Ook moeten we scherp blijven op onze regels en procedures." Wethouder Peter de Vrij, in 2016 de indiener van de motie om dementievriendelijk te worden, beaamt dat: "we zijn goed op weg, maar we kunnen zeker de procedures proberen makkelijker te maken. Er zou één loket moeten zijn, een duidelijk aanspreekpunt waar je met je zorgen naartoe kunt. Niet verzanden in teveel en te onduidelijke regels, maar snel iets kunnen regelen." Wethouder Biersteker vult aan: "Wijkgerichter werken, ook voor mensen met dementie. Een makkelijk te vinden aanspreekpunt waar ook andere problemen meteen besproken kunnen worden."

De verschillende partijen hebben een gezamenlijke droom. "Dat mensen met dementie voelen dat ze er nog steeds toe doen in onze samenleving." En dat begint als iedereen zijn verantwoordelijkheid neemt. "Het maakt zo'n verschil voor mensen, als anderen ze helpen in plaats van meewarig aankijken." Je kunt als buurman, als verkoper of als vakkenvuller signalen herkennen waar je vervolgens die mensen mee kunt helpen. Stap op iemand af, vraag er gewoon naar. Niet raar blijven kijken, maar even met iemand meelopen naar de fiets of een taxi bellen. Of afspreken dat die meegenomen koekjes worden betaald".