Bodemonderzoek

DEN HELDER - De provincie Noord-Holland laat zo'n veertig kinderspeelplaatsen in de Stad-binnen-de-linie onderzoeken op de aanwezigheid van lood. Of de betreffende plekken in Den Helder inderdaad zijn vervuild wordt rond de zomer bekend. Dan heeft de provincie alle resultaten van Noord-Holland verzameld. Door de eeuwen heen is in heel Nederland veel lood gebruikt in huis en in industrie. In verf, bijvoorbeeld maar ook in waterleidingen. Overal zit lood in de bodem, ook op verschillende plekken in Noord-Holland. Lood kan nadelige effecten hebben op de hersenontwikkeling, vooral bij kinderen.

Sinds vorig jaar onderzoekt de provincie de openbare ruimte, in eerste instantie op plaatsen waar kinderen vaak komen, zoals speeltuinen. De provincie Noord-Holland en de Regionale Uitvoeringsdienst NoordHolland Noord (RUD NHN) hebben op basis van historische informatie en eerder uitgevoerde bodemonderzoeken gebieden gemarkeerd waar mogelijk hogere loodgehalten aanwezig zijn. Zij hebben in deze gebieden de speellocaties in kaart gebracht, zoals de openbare speeltuinen en de speelplekken bij scholen en peuter- en kinderopvang.

Bij alle locaties wordt gekeken of spelende kinderen in contact kunnen komen met onbedekte grond. Waar de grond volledig bedekt is met (kunst)gras of tegels, is geen onderzoek nodig. De komende maanden worden veertig Helderse speelplekken onderzocht. Het onderzoek begint in maart. Op basis van de resultaten van het onderzoek maakt de gemeente een aanpak voor de locaties waar te veel lood zit. Voor de locaties die geen eigendom zijn van de gemeente, geven de gemeente en RUD NHN de eigenaars advies over de aanpak.

Hoge concentraties hoeven op zich geen probleem te zijn, zolang er maar geen lood in het lichaam terecht komt. Dat kan een nadelig effect hebben.