Vrijwilliger in Beeld: Karin Kloosterman

DEN HELDER - "Wie zijn geluk niet kent, leeft arm in rijk bezit. Ik voel me gelukkig in dit werk als ik een stukje spanning van onze gasten kan wegnemen." Karin Kloosterman (57) is sinds een paar jaar in het Noordwest Ziekenhuisgroep locatie Den Helder als vrijwilliger betrokken in de rol van gastvrouw.

"Tot die tijd werkte ik bij een juwelier en later in een woon-cadeauwinkel maar dat hield toch vaak in dat ik in het weekend aan het werk was. Naast de zorg voor mijn gezin was ik ook nog mantelzorger. Op een gegeven moment wilde ik wat anders doen voor de samenleving. Via een sollicitatie kwam ik hier binnen en kon bijna onmiddellijk aan de slag. Ik werd gastvrouw in de centrale hal van het ziekenhuis. Daar begroeten we mensen (zowel bezoekers als cliënten/patiënten) en proberen iedereen een warm welkom te geven. Je ziet gauw als mensen aarzelen, omdat ze gespannen zijn en in een voor hen vreemde omgeving terecht zijn gekomen. Het aanmelden van de patiënten gaat tegenwoordig via aanmeldzuilen die in de centrale hal en bij de polikliniekingang zijn geplaatst. Daar kunnen we veel betekenen voor onze gasten. Ik vind dit dankbaar werk, want je ziet de mensen op hun gemak komen."

"In Noordwest Ziekenhuisgroep (locatie Alkmaar en Den Helder) zijn in totaal zo'n 650 vrijwilligers werkzaam. Zoals overal, is hier ook verloop en dat betekent dat we altijd wel vrijwilligers kunnen gebruiken. In ons ziekenhuis zijn de vrijwilligers betrokken bij de koffiekar (poliklinieken), tijdschriften poliklinieken, patiëntenvervoer, handmassage, fruit langs de bedden, pianospelen in de hal, muziekavonden, en ook als gastvrouw in de borstkliniek (ervaringsdeskundigen). Onze vrijwilligers betekenen veel voor de goede sfeer in ons ziekenhuis."

"Ik kan iedereen aanbevelen om bij ons als vrijwilliger te werken. Aanmelden gaat eenvoudig via www.nwz.nl/ vacatures. We krijgen als vrijwilliger een kilometer- en kledingvergoeding; om het jaar een groot feest, een leuk kerstpakket en tussendoor regelmatig een leuke attentie. In overleg met de organisatie kun je werkzaam zijn op vaste tijden, maar als je je juist niet wil binden aan vaste dagen, kun je bijvoorbeeld in de invallerspoule (meer onregelmatig) aan de bak. Naast mijn vrijwilligerswerk mag ik graag wandelen, een sportschool bezoeken, af en toe een weekendje weg, eens in de zoveel tijd een verre reis. Pluk de dag!"

Organisaties die ook een vrijwilliger of een groep vrijwilligers in beeld willen brengen kunnen contact opnemen met MEE & De Wering/Noordkopvoorelkaar, denhelder@noordkopvoorelkaar.nl. Zie www.noordkopvoorelkaar.nl voor het aanbod van actuele vacatures voor vrijwilligerswerk.

Interview: Henri Rodenhuis.