Jack van den Burg en Gerard Hofland.
Jack van den Burg en Gerard Hofland. (Foto: Henri Rodenhuis)

Vrijwilliger in Beeld

DEN HELDER - "Wij ervaren dit werk als een feest!" 'Peppi en Kokki' worden ze gekscherend genoemd op Omringlocatie Den Koogh. Wellicht hebben Jack van den Burg en Gerard Hofland deze bijnaam van het bekende komische duo te danken aan het feit dat beiden een gezonde dosis humor hebben en veel met elkaar optrekken. Jack en Gerard rijden als vrijwillig chauffeur op de rolstoelbus van de Omring.

Door: Henri Rodenhuis

Cliënten voor de dagbesteding somatiek en psychogeriatrie worden 's morgens door hen opgehaald en 's middags weer naar huis gebracht. Het hebben van affiniteit met deze zeer kwetsbare doelgroep is absoluut een voorwaarde om dit werk te kunnen doen. De chauffeurs helpen de mensen in en uit de bus, zorgen dat iedereen goed zit en veilig vervoerd wordt. Aangekomen op locatie Den Koogh, begeleiden ze de mensen naar de afdeling en drinken daar natuurlijk ook gezellig even een 'bakje' koffie. Toen Jack in 2016 met prépensioen ging, was hij direct al voornemens iets te gaan doen in de zorg. Chauffeur op de rolstoelbus is hem volgens zijn zeggen op het lijf geschreven. "Ik krijg nu echt waardering voor het werk dat ik doe, zowel van de cliënten als van hun mantelzorgers. Ik heb het enorm naar mijn zin. Het geeft me voldoening, zingeving en structuur. "Meestal is de sfeer prima in de bus" vertelt Gerard, "ik vind het heerlijk om te doen."

Gerard is eveneens gepensioneerd en werd vorig jaar door Jack gevraagd of dit werk ook iets voor hem zou zijn. Hij zei onmiddellijk en volmondig ja. Gerard rijdt met regelmaat ook op de bus als er voor de bewoners van Omring leuke uitstapjes worden georganiseerd. "Vrijwilligerswerk is een prima manier om andere mensen te ontmoeten, actief te blijven en niet achter de spreekwoordelijke geraniums te hoeven zitten", aldus Gerard.

Jack en Gerard zijn ook niet te beroerd om de bus af en toe door de wasstraat te rijden of naar de garage te brengen voor onderhoud of een APK keuring. "Het zijn bijzonder aardige en positief ingestelde heren met het hart op de juiste plaats. Betere vrijwilligers kan Omring zich niet wensen", aldus Hester de Jong, coördinator Vrijwilligers in de regio Den Helder.

Spreekt het bovenstaande aan en wil men vervolgens ook vrijwillig chauffeur worden bij Omring of ander vrijwilligerswerk doen, aarzel dan niet contact op te nemen met Hester de Jong op 06-10291970.

Organisaties die ook een vrijwilliger of een groep vrijwilligers in beeld willen brengen kunnen contact opnemen met MEE & De Wering/Noordkopvoorelkaar, denhelder@noordkopvoorelkaar.nl. Dat geldt natuurlijk ook voor mensen die geïnteresseerd zijn in vrijwilligerswerk. Noordkopvoorelkaar heeft een aanbod aan leuke, interessante vacatures/hulpvragen op de volgende website staan: www.noordkopvoorelkaar.nl.