Herdenkings-

stenen Joodse

stadgenoten

DEN HELDER - De Stichting Herdenkingsstenen Den Helder heeft woensdagmiddag 10 april voor de tweede maal een aantal herdenkingsstenen onthuld ter nagedachtenis aan voormalig Joodse stadgenoten welke tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn vermoord. Hierbij zullen ook een aantal nabestaanden aanwezig zijn.

Stille getuigen

Stichting Herdenkingsstenen Den Helder herdenkt Joodse Helderse slachtoffers van het naziregime bij hun laatste woning in Den Helder. Ze zijn vermoord of gedeporteerd. Het zijn zwart granieten stenen met daarin de naam, leeftijd en plaats van overlijden. In totaal plaatsen worden meer dan honderd herdenkingsstenen geplaatst. Het zijn stille getuigen van stadgenoten die een gruwelijk lot ondergingen in de Tweede Wereldoorlog. De Herdenkingsstenen waarschuwen de huidige en toekomstige generaties voor de desastreuze gevolgen van antisemitisme.

Onthulling

Voorafgaande aan de onthulling van de herdenkingsstenen werd er een bijeenkomst worden gehouden in buurthuis ELTO aan Crocusstraa6 64 A in Den Helder. Medewerking aan deze bijeenkomst werd onder andere gegeven door Rabbijn Tamarah Benima. Leerlingen van OBS De Duynvaerder. Wethouder Heleen Keur. Strijkkwartet van het Helders Kamerorkest en de Stadsdichter van Den Helder Marja Lely.

Herdenkingsteen

Voor de volgende voormalige stadgenoten is een herdenkingsteen onthuld: Sophie van Spiegel, Mozes Salomon van der Horst, Hendrika van der Horst- de Vries en Julie Henny van der Horst, Elsa Brogholter – Passmann en Nathan Brogholter, Maurits Warendorf, Chaja Ryfka Turm-Sternheim en Icek Turm.

Meer informatie over de Stichting Herdenkingsstenen is terug te vinden op://herdenkingsstenendenhelder.org/ . Het maken van de herdenkingstenen en een monument kosten geld. De Werkgroep én het Comité van Aanbeveling Herdenkingsstenen Den Helder vragen stadgenoten om ook 'een steentje bij te dragen'. Een gift overmaken kan op RABO bankrekeningnummer NL14 RABO 0326 8989 21, waarvoor bij voorbaat hartelijk dank namens de De Werkgroep én het Comité van Aanbeveling Herdenkingsstenen Den Helder .