Selma Snijder met een van haar raskatten.
Selma Snijder met een van haar raskatten. (Foto: aangeleverd)

Helderse 'Nostalgia'

Bijzonder diertje trekt volop de aandacht

DEN HELDER - In de wekelijkse rubriek 'Nostalgia' geeft de Helderse stadshistoricus Marinus Vermooten een vooruitblik op zijn radioprogramma Nostalgia dat hij elke zondag van 12.00 tot 15.00 uur presenteert op de lokale omroep L.O.S. Den Helder. Zijn radioprogramma handelt grotendeels over de geschiedenis van Den Helder en Julianadorp met in het derde uur nostalgische muziek.

Zondag 28 april besteed L.O.S. Nostalgia aandacht aan een aantal lokale gebeurtenissen van april 1994, dus een kwart eeuw geleden. De KDH Stars meisjes werden ongeslagen landskampioen basketbal junioren dankzij de monsterzege tegen Grasshoppers (104-35) en deden het tegen Jolly Jumpers dunnetjes over (136-31). Dat het basketbalteam van coach Rob Ravensburg de titel zou binnenhalen stond al betrekkelijk vroeg als een paal boven water. De vraag was alleen op wat voor manier. Dat was overtuigend en geen moment hoefden de talloze supporters in de zenuwen te zitten.

Zeer zeldzaam

Selma Snijder, eigenares van 'Cattery no men' aan de Zuidstraat toonde vol trots op de internationale raskattenshow in sporthal De Slenk haar nieuwste aanwinst een grijze Scottisch Fold van dertien weken oud. Ze ging zelf verder fokken met het bijzondere diertje dat volop de aandacht trok. Selma was al tien jaar bezig met dit soort te fokken en daar ging heel veel tijd overheen. Het ras bestond wel in blauw, wit en zwart maar de zilverkleurige poesjes waren zeer zeldzaam. Selma had het diertje ver van een dorpje aan de Spaanse grens moeten halen. Het poesje dat de fraaie naam Jade des Chambouletouts droeg had groene ogen en opvallend kleine oortjes.

Roel Heida vertrok naar de Verenigde Staten om een zogeheten fietstocht van kust naar kust te fietsen, toch gauw zo'n 3500 kilometer. Hij deed dit samen met oud Nieuwedieper Kees Dudink. Het was alweer de tweede keer binnen een jaar dat Roel de Atlantische Oceaan overstak voor een sportief evenement. Hij had ook meegedaan aan de marathon van New York, waar hij trouwens een enkelblessure opliep. Vandaar dat hij nu de nodige kilometers maar per fiets deed. Roel Heida en Kees Dudink reden de tocht samen met nog een vijftigtal toerrijders, een toer die georganiseerd werd door 'Le Champion' uit Heiloo. Arnold van Zulk genoot bekendheid als groentespecialist aan de Van Galenstraat 62. Destijds had hij de zaak overgenomen van Rob Koning die op dit adres zo'n jaar of negen gevestigd was. En voor die tijd had Piet van der Stoop er handel gedreven. Omdat dit nog een echte buurtwinkel was, ging Arnold van Zulk vol vertrouwen de toekomst tegemoet.