Roodbruine vlekken, zogenaamde kiezelwieren, op het wad.
Roodbruine vlekken, zogenaamde kiezelwieren, op het wad. (Foto: aangeleverd)

Wadexcursie over het Balgzand

DEN HELDER - Een waddengids neemt natuurliefhebbers zondag 2 en zondag 9 juni voor een waddenexcursie over het Balgzand. De excursies starten vanuit het Natuurinfocentrum Balgzand aan Oostoeverweg 80 in Den Helder. De kosten zijn € 5,- per volwassene en € 3,50 voor kinderen tot en met 12 jaar. Koffie, thee en limonade is bij de prijs inbegrepen.

Werelderfgoed Waddenzee is zeer belangrijk voor vele trekvogels. Ze komen naar de Waddenzee omdat ze daar in een paar weken tijd veel eten om hun trektocht naar de broedgebieden of naar hun overwinteringsgebieden te kunnen volbrengen. Waar komt de grote hoeveelheid voedsel vandaan?

In de Waddenzee leven planten, plantenetende dieren en vleesetende dieren. Zij vormen verschillende voedselketens in de Waddenzee. In het water zweven ééncellige algen, die weer worden gegeten door dierlijk planton. Dat dierlijk planton wordt weer gegeten door jonge vissen.

In de zee en op de platen leven ééncellige algen, kiezelwieren of diatomeeën. Deze kiezelwieren zijn belangrijk. Ze zetten heel veel zonne-energie om. Onder invloed van dat zonlicht groeien ze vrij snel en planten zich ook snel voort. Ook wadpieren, zeeduizendpoten en schelpdieren eten kiezelwieren. Tijdens de wadexcursie zijn deze diatomeeën te zien. Zij vormen grote roodbruine vlekken op het wad. Tijdens de excursie laat de waddengids deze roodbruine vlekken zien. Er is op het wad en in het waddenwater meer te zien. Momenteel zwemmen jonge platvissen van een paar centimeter vanuit de Noordzee naar de Waddenzee om op te groeien en als volwassen vis weer terug te keren naar de Noordzee. De wadexcursie gaat zondag 2 juni van start om 12.00 uur en zondag 9 juni om 17.30. Neem voor meer informatie contact op met tel. 0223-635340 of kijk op www.kuitje-balgzand.nl