Jan Slikker tijdens de opening van zijn zaak aan de Willem Barentszstraat in 1974.
Jan Slikker tijdens de opening van zijn zaak aan de Willem Barentszstraat in 1974. (Foto: aangeleverd)

Nostalgia over radio- en tv-handelaar

Ondanks de geringe omvang van zijn zaak was radio- en tv handelaar Jan Slikker uit de Willem Barentszstraat niet bang voor concurrentie van de grootwinkelbedrijven. Door betaalbare reparaties had Jan Slikker in de loop der jaren een vaste klantenkring opgebouwd. Al op jonge leeftijd zat bij hem de liefde voor techniek er in.

Op zijn 18e kwam hij te werk bij het Marine Elektronisch en Optisch Bedrijf en werkte hier in totaal 14 jaar. Hierna volgde een opleiding tot radiotechnicus en waagde hij de sprong naar het vrije ondernemerschap. De eerste zwart-wit televisies repareerde hij bij Klaas Jellema die in vroegere tijden een bekend figuur in Den Helder was en de bijnaam Tarzan had. Aan de Zuidstraat tegen school 7 aan had Jellema zijn radiozaak die later naar de Palmstraat verhuisde. Bij Jan Slikker was favoriet de buizentechniek. In latere tijd verhuisde het gezin Slikker via de Middenweg naar de Willem Barentszstraat, welke zaak mede door zoon Jan werd gerund.

De Helderse formatie Eigen Risico speelde in de jaren negentig een eigen karakter muziek zoals funk-jazz, en was niet in te delen in conventionele stromingen. De formatie ontstond rond de Helderse componist en trombonist Coen Ewalt die, na zijn opleiding aan het Amsterdamse conservatorium, diverse muzikale projecten in binnen- en buitenland leidde. Megategel is de naam van een bedrijf dat reeds een kwart eeuw een vestiging heeft aan de Industrieweg. Volgens John van der Plas en Bianca Laan van de gelijknamige tegelhandel aan de Middenweg was de zaak uniek in Noord Holland en deed denken aan een bouwmarkt en is ingericht op tegels voor wand en vloer.

De twee ondernemers dachten in 1994 een gat in de markt te hebben gevonden en dat is bewaarheid. Verantwoordelijke man tijdens de opening, bedrijfsleider Paul Lameree, is een van de geïnterviewden in Nostalgia In het derde (muzikale uur) muziek van Martine Bijl en een overzicht van de Engelse hitparade van juni 1979 (veertig jaar geleden).