Vroegere situatie Wilms, Ruijghweg
Vroegere situatie Wilms, Ruijghweg (Foto: aangeleverd)

Nostalgia over ontstaan Wilms

Wim Wilms en Ton Schouwenaar vullen komende zondagmiddag in het eerste uur van Nostalgia met herinneringen over het ontstaan en de ontwikkelingen van gasspecialist Wilms, één van de oudste ondernemingen in Den Helder.

Indrukwekkende geschiedenis

In deze aflevering van Nostalgia staat het bedrijf niet toevallig centraal want 25 jaar geleden (in 1994) vond de verhuizing van de Ruijghweg naar het Ravelijncenter plaats, waar in het komend boek 'Den Helder jaren negentig (deel 1990-1994) uitvoerig melding van wordt gemeld. Het was vanaf de start in 1938 schipperen. In augustus dat jaar werd de voorkamer ontruimd en werd het meubilair opgeslagen om ruimte te maken voor de kachels en haarden. Wilms de gasspecialist is voortgekomen uit de firma Smit. Meerdere uitbreidingen volgde. De geschiedenis van Wilms is indrukwekkend en getuigt van dynamiek, van ware ondernemerszin en vormde ten tijde van de verhuizing naar de huidige locatie een hechte basis die bestond uit drie broers die met elkaar de directie vormde. Wilms nieuwbouw werd in september 1994 geopend door Henk Vos, lid van de Tweede Kamer der Staten Generaal. Als politicus maakte hij zich in Den Helder sterk voor de belangen van Den Helder. In Nostalgia worden interviews uit 1983 over de geschiedenis van dit bedrijf gebundeld met het deze week opgenomen vraaggesprek met Wim Wilms.

De beste straatmaker

Dat Nieuwedieper Marc Kolhorn door de jaren heen voor het straatmakersvak geknipt is had hij ook in 1994 ruimschoots bewezen. De vijfdejaars leerling van de streekschool in Zaandam werd samen met Patrick Worp uit Hoogkarspel winnaar van de dertiende 'straatmaker- aan zee wedstrijd', in Katwijk gehouden. Marc Kolhorn is inmiddels al tientallen jaren werkzaam bij aannemingsbedrijf Meijer in Den Helder en deed dus een kwart eeuw geleden mee aan de jaarlijkse wedstrijd wie de beste straatmaker was. Marc werd afgelopen maandagavond in zijn woning aan de Sportlaan opgezocht.

Economische graadmeter

In het kader van het eerste Helders Jaarboek, 1956, dat in oktober verschijnt en waarin ook de economische graadmeter van onze gemeente dat jaar niet ongemoeid wordt gelaten, een interview over de Spar kruidenierszaak in de IJsselstraat waar nadien Schaapman de scepter zwaaide.