Ingrid Kayadoe met Napoleon.
Ingrid Kayadoe met Napoleon. (Foto: Johan Brand)

Vrijwilliger in Beeld

DEN HELDER - Op een zeer hete dag in juni is een bezoek aan het heerlijk koele Fort Kijkduin een verademing. We zijn hier voor een interview met Ingrid Kayadoe, die bijna dagelijks in dit prachtige fort, annex museum is te vinden.

Tekst: Johan Brand

"Ik ben hier in 1993 als vrijwilliger begonnen, doordat mijn echtgenoot lid was van de autohobbyclub, die in dat toenmaals vervallen fort was gevestigd. Omdat mijn kinderen vanuit interesse scripties voor school maakten over onder andere de historie van dit fort. Het fort dreigde gesloopt te worden, de historische geschiedenis zou hierdoor teloor gaan, maar door de inzet van enthousiaste vrijwilligers met het benoemen van een Stichtingsbestuur, kon het fort voor het symbolische bedrag van 1 gulden worden overgenomen van Domeinen", aldus Ingrid die vooral de rondleidingen verzorgt aan buitenlandse groepen zoals Duitsers, Italianen, Portugezen, Grieken en Amerikanen en dus van alle markten thuis is.

Promoten

"Zo heb ik wat te betekenen, kan ik iets vertellen en het fort promoten" vertelt Ingrid gedreven, als ik vraag naar haar motivatie. Per jaar geeft ze maar liefst zeker 340 rondleidingen. Zo laat ze me het restaurantgedeelte zien met allemaal prachtige posters aan de wand.

"Op een dag werd directeur André Koning gebeld door iemand uit Schiedam. Die had op zolder allemaal posters van zijn grootvader gevonden met promotiemateriaal uit de koker van Hitler, waarbij het Nederlandse volk werd opgeroepen vooral de zijde van het Duitse volk te kiezen, met onder andere lokkertjes over vakantie voor Hollandse moeders. Zeer de moeite waard!"

Wisselwerking

Hoe kom je aan zoveel kennis, Ingrid? "In de loop der jaren kreeg ik op verjaardagen, op moederdag, kerstmis en dergelijke allerlei boeken, cd-roms et cetera over forten en ben ik me daarin gaan verdiepen. Ook door de wisselwerking met de bezoekers krijg je veel terug" vertelt deze 76-jarige, en nog zeer actieve en enthousiaste vertelster, met een rijke historie aan vrijwilligerswerk.

Marinemuseum

"Ik ben begonnen in 1971 bij de Nederlandse Christelijke Vrouwen Bond, daarna ook bij de Nederlandse Katholieke Oudervereniging en in verschillende functies bij onderwijsgeledingen en nu ook al weer meer dan 20 jaar bij het Marinemuseum", vervolgt Ingrid. Natuurlijk kan het Fort nog veel bezoekers, maar vooral ook vrijwilligers in diverse functies gebruiken. Kijk daarvoor op de website www.fortkijkduin.nl.

Vrijwilligers

En heeft Ingrid nog tijd voor andere hobby's? Natuurlijk, want ze is ook nog zeer sportief: tennis, bridge en dansen staan ook nog in haar goed gevulde agenda.
Wie nu is aangestoken en ook iets wil betekenen als vrijwilliger, of als organisatie ook eens een vrijwilliger of een groep vrijwilliger in beeld wil brengen kan contact opnemen met MEE & de Wering/Noordkopvoorelkaar, denhelder@noordkopvoorelkaar.nl