Ashely speelt dwarsfluit en piccolo.
Ashely speelt dwarsfluit en piccolo. (Foto: aangeleverd)

Jong Talent Prijs voor Ashley Kloos

JULIANADORP - Het bestuur van Muziekvereniging Kunstzin heeft tijdens de afsluitende barbecue de Kristalhelder Jong Talent Prijs 2019 uitgereikt aan de dertienjarige muzikante Ashley Kloos. Ashley is een gedreven muzikante die haar hoofdinstrumenten dwarsfluit en piccolo met een enorme passie bespeelt en haar droom najaagt om op het Conservatorium haar muzikale top te bereiken.

De Stichting Kristalhelder heeft zich ten doel gesteld door middel van het doen van financiële schenkingen aankomend talent in de Gemeente Den Helder in staat te stellen zijn/haar mogelijkheden te ontwikkelen. Tevens heeft zij als doel gekozen de gehandicaptensport financieel te steunen.

Classic FM

Ashley begon op zesjarige leeftijd aan haar Algemeen Muzikale Vorming met een blokfluit, waarna al snel de overstap naar dwarsfluit volgde. In de daarop volgende jaren leerde ze diverse instrumenten bespelen, zoals saxofoon, trompet en drums. In de blazersklas van de Prinses Margrietschool bespeelde ze een bariton. Haar talent werd al spoedig opgemerkt want ze had de eer om als tienjarige muzikante geselecteerd te worden voor het Koningsorkest van Classic FM.

Pirates of the Caribbean

Ashley is een van de 20 kinderen uit heel Nederland die uitgekozen zijn om deel uit te maken van het Koningsorkest. Classic FM had een wedstrijd uitgeschreven om jong muzikaal talent tussen de acht en vijftien jaar de gelegenheid te geven om met een symfonisch orkest op te treden. Daarvoor moest een filmpje worden gemaakt waarin de kandidaat zijn of haar muzikaliteit kon demonstreren. Ashley stuurde een filmpje in waarin zij een solo uit de Pirates of the Caribbean speelde met begeleiding van de drumfanfare van Kunstzin. Via Facebook kon op de inzendingen worden gestemd. De 50 inzendingen met de meeste stemmen gingen door naar de volgende ronde waarin deskundigen 20 muzikanten selecteerden op basis van muzikaliteit. Het Koningsorkest bestaat naast de 20 geselecteerde muzikanten uit het Jong Orkest van het Domstad Jeugdorkest

Open podium activiteiten

Op dit moment speelt Ashley bij Muziekvereniging Kunstzin in Julianadorp in het orkest, drumfanfare en dweilorkest. Op haar school doet ze steevast mee met alle open podium activiteiten. Zij volgt bij Kunstzin haar muzikale opleiding waar ze in juni opgaat voor haar landelijk erkende B-diploma. Naast muziek is ze ook actief als lid van het Artistry Color Guard team van Kunstzin. Na de vakantie begint Ashley aan een solowerk voor fluit en orkest hetgeen tijdens het nieuwjaarsconcert in januari 2020 wordt uitgevoerd, naast de voorbereiding voor het C examen. Verder sport Ashley als keepster bij de Julianadorper handbalvereniging JHC, waar ze sinds kort ook jeugdscheidsrechter is.

Culturele activiteiten

Ashley zit in de tweede klas van de mavo op het Juniorcollege in Julianadorp en gaat in september op dertienjarige leeftijd als zeer vroege leerling naar de derde klas. Ze doet het uitstekend op school en haalt prima cijfers, hierbij helpt het zeker dat ze geniet van het schoolleven. "Ik vind het echt leuk en zie het zeker niet als moeten", zegt de gedreven muzikante die zich zelfstandig heeft ingeschreven voor alle talentenuren om aan te geven hoe leuk ze het vindt. "Daarnaast doe ik zo veel mogelijk mee met allerlei culturele activiteiten op school. Na het afronden van de mavo wil ik doorstromen naar de havo omdat ik weet dat ik dat diploma nodig heb om toegelaten te worden tot het conservatorium." Om die reden doet ze ook een vak extra omdat voor de havo een examenvak meer nodig is dan voor de mavo.

Topdocenten

Ashley zal de bijdrage van € 2.500 die verbonden is aan de Kristalhelder Jong Talent Prijs besteden aan workshops en extra lessen bij topdocenten om haar muzikaliteit verder te ontwikkelen als voorbereiding op haar conservatoriumstudie.

Ashley blij met haar welverdiende prijs.