Inrichting Hema vestiging jaren zestig. Opvallend dat bij elke afdeling een afzonderlijke kassa was aangebracht.
Inrichting Hema vestiging jaren zestig. Opvallend dat bij elke afdeling een afzonderlijke kassa was aangebracht. (Foto: aangeleverd)

Nostalgia

Op 17 oktober 1963 maakte Den Helder kennis met het HEMA-filiaal in de Beatrixstraat. Een belangrijke mijlpaal voor het nieuwe stadscentrum. Stedenbouwkundige professor Wieger Bruin had hiervoor een plan ontworpen, waarvoor het uit 1865 daterende spoorwegstation met het daarbij behorende rangeerterrein en de kolenloodsen moesten verdwijnen, zodat de binnenstad ingrijpend kon worden verbouwd. De ontstane ruimte zou worden aangewend voor het bouwen van grootwinkelbedrijven. Zondagmiddag na 12.00 staat een gesprek met Ton Selderbeek op de rol die de plaatselijke banketbakkerij afdeling belicht waar hij vele jaren heeft gewerkt. Het Helders filiaal, destijds onderdeel van de Koninklijke Bijenkorf Beheer, stond in de kringen bekend als het gebaksfiliaal. Aan het interview dat ook andere aspecten van het Helders filiaal belicht neemt ook M. J. van de Vlugt deel. Ook hij bewaard, nadien als plaatsvervangend bedrijfsleider, veel herinneringen aan de Hema vestiging in de Beatrixstraat.

Met de opening van de openbare lagere Thorbeckeschool tussen de Molenstraat en Californiestraat, op 3 januari 1957, werd voor de omgeving een nieuwe periode ingeluid. Zes jaar nadat Openbare Werken een plaquette hiervoor vervaardigde, kwam de school in gebruik en verving het de openbare scholen aan de Oostslootstraat en Weststraat die voor het volgen van onderwijs niet langer geschikt waren. Aan de gesprekken over deze school nemen oud leerlingen en juf Himpers deel.

In het derde uur onder andere de schijnwerper op de Amerikaanse tekstschrijver en zanger Gene Austin (1900-1971). Van het nummer 'My blue Heaven' werden ruim zeven miljoen exemplaren verkocht. Ook zijn Ramona (in 1960 een wereldhit van The Blue Diamonds) werd een gouden plaat van de grootste crooner uit de jaren 1925-1930 waarvan in Total 86 miljoen platen van in omloop gingen.

Los Nostalgia 28 juli van 12.00 tot 15.00 uur.