Het openingswoord werd vorig jaar verricht door wethouder Tjitske Biersteker. Ook aanwezig op de foto: voormalig burgemeester van Den Helder Koen Schuiling.
Het openingswoord werd vorig jaar verricht door wethouder Tjitske Biersteker. Ook aanwezig op de foto: voormalig burgemeester van Den Helder Koen Schuiling. (Foto: aangeleverd)

'We mogen nóóit vergeten'

Den Helder – "Het is niet alleen een feestelijke dag, want het gaat ook om herdenken. Er is een duidelijke behoefte aan weerzien en het delen van ervaringen. We mogen namelijk nooit vergeten", zegt voorzitter Frits Piekhaar namens de organisatie van de Helderse Veteranendag die vrijdag 16 augustus voor de vijfde maal in successie plaatsvindt in Hotel Den Helder. Het thema van de vijfde Veteranendag is '75 jaar vrijheid'.

Helderse Veteranendag viert eerste lustrum

"De Veteranendag is ontstaan naar aanleiding van een motie die vanuit de Stadspartij werd ingediend bij het Helderse college van Burgemeester & Wethouders. Deze motie werd warme hand ontvangen, met als gevolg dat de eerste Veteranendag in 2015 op de agenda stond", vervolgt Frits. "De jaren daarop was het aftasten geblazen hoe officieel we een en ander zouden inkleuren. Naar aanleiding van dat leerproces kunnen we stellen dat de Veteranendag van vorig jaar precies is verlopen zoals het volgens ons écht hoort. Met trompettist Jan Bosch die op de galerij 'The Last Post' ten gehore bracht. Daarna volgden twee minuten stilte met aansluitend de klanken van het 'Wilhelmus' en het luiden van de bel. Een zeer gepaste en vooral chique manier om onze veteranen te bedanken."

De organisatie van de Veteranendag bestaat uit louter vrijwilligers.

Geweldig team

Piekhaar: "Een gigantisch geweldig team dat bestaat uit twee mensen van de Raadscommissie te weten: Dolf Salverda en Nico van Delft en twee burgers c.q. voormalig militairen Kees Zwanenberg en Cor Falhaber." Zelf nam Piekhaar vorig jaar de voorzittershamer over van Tjitkse Biersteker die inmiddels wethouder is bij de gemeente Den Helder, met in haar portefeuille zaken als Wmo, Wijkgericht werken, Gebiedsgerichte aanpak, Volksgezondheid en Integratie. "Het is heel dankbaar werk, we zijn er dan ook trots op dat we op deze manier iets kunnen betekenen voor onze veteranen." Overigens zijn veteranen te allen tijde welkom in het veteranencafé dat maandelijks wordt gehouden in de MOOC. Zie: www.veteraneninstituut.nl.

Voor het bezoeken van de Veteranendag gaan volgens Frits Piekhaar zo'n 2200 uitnodigingen de deur uit.

Lees verder pagina 6.


Wisseling van de wacht: ex-voorzitter Tjitske Biersteker en kersverse voorzitter Frits Piekhaar.