Familie en personeel banketbakkerij Pronk met vooraan in het midden mejuffrouw Brocx.
Familie en personeel banketbakkerij Pronk met vooraan in het midden mejuffrouw Brocx. (Foto: aangeleverd)

Nostalgia

Op 2 februari 1963 werd de banketbakkerij van de gebroeders Pronk aan de Keizerstraat 126 overgenomen door de firma Straatman. In bijna 45 jaar had Jan Pronk met zijn broer Coenraad Pronk, die op 5 april 1957 overleed, de banketbakkerij tot grote bloei gebracht. Maar ook hun zuster en mejuffrouw S.E. Brocx, die op haar 78 ste nog een correcte boekhouding voerde, alsmede de personeelsleden R. Bais en C. Heijblok, beiden 30 jaar in dienst, hadden meegewerkt aan het succes. Op 28 september 1917 nam Jan Pronk de banketbakkerij over van Jacob Verfaille, waarna enige tijd ook zijn broer Coenraad in de zaak kwam.

Fabricage van speculaas

In 1930 werd het bedrijf uitgebreid door het bijplaatsen van drie elektromotoren die de fabricage van speculaas, deeg en het pellen van amandelen aanmerkelijk bespoedigden. In 1933 vond een grote verbouwing plaats waarbij onder meer de winkelpui van oranjeachtige steen was. In 1962 kocht het gemeentebestuur het pand om het doorbraakplan van de Sluisdijkstraat naar de Keizerstraat te kunnen realiseren. De firma Straatman kon de bakkerij voortzetten in het pand totdat zij in mei 1965 verplaatste naar de Molenstraat. Met de sloop van bakkerij Pronk werd een langdurige knoop doorgehakt en verdween de laatste herinnering aan één van de Helderse bedrijven, die de taai taai, die grote bekendheid genoot, tot ver over onze stadsgrenzen verkocht.

In het tweede uur herinneringen aan de vroegere politiepost van Julianadorp ten tijde van M. Zwaneveld die er vanaf de tweede helft jaren veertig dienst deed en zich nog vele details over het politiewerk in Koegras kon herinneren.

Muzikale terugblik

In het derde uur andere een muzikale terugblik over Russ Morgan, één van de meest succesvolle bandleiders van de jaren 1930 en '40. Hij scoorde van een reeks grote hits met zijn soepele, toegankelijke easy-listening stijl die zich concentreerde op het brede middenveld van populaire muziek tijdens een tijdperk waarin swing en andere bigbandleiders genoten van chartersucces met hun meer door jazz beïnvloedde stijlen.

Zondag 18 augustus 2019 12.05-15.00 uur.