Ransdorp 28 met op de achtergrond de vele vrijwilligers.
Ransdorp 28 met op de achtergrond de vele vrijwilligers. (Foto: bron: Den Helder jaren '90 deel 1) in bewerking.)

LOS Nostalgia- 25 augustus van 12.05 tot 15.00 uur

Ransdorp 28, een Westwalbotter, gebouwd door Baas Kater van de werf Durgerdam in 1909. Een varend monument verkeerd in puike conditie, recentelijk gerestaureerd in de botterwerkplaats op Willemsoord. De RD staat voor Ransdorp, een vissersdorpje bij Durgerdam. Door het inpolderen heeft Ransdorp geen haven meer. De boot was nadien eigendom van de Stichting Beheer Ransdorp 28 en stelde zich begin jaren negentig als belangrijkste doel om kansarme jongeren met een botter te laten varen en ervaring op te laten doen.

Inzet en teamgeest

Om financieel de wind in de zeilen te houden, is het schip uitermate geschikt voor vaartochten voor groepen. Van belang was dat zo'n groep zelf kon zeilen met de Ransdorp 28 ter stimulering van persoonlijke inzet en teamgeest. Voor de sociale doelen werd de Stichting Beheer Ransdorp opgericht die met behulp van een aantal geldschieters het schip eind 1991 kocht voor iets meer dan een halve ton. De provincie en gemeente kwamen met geld over de brug. De visserij en bedrijven zoals de NAM, Petroland, Rabobank, scheepswerf Visser en Radio Holland Den Helder ondersteunden de stichting met het faciliteren van allerlei zaken. Over de historie en latere ontwikkelingen zocht Marinus Vermooten contact op met Dirk Reitsma die met hart en ziel zich al jaren verbonden voelt met de Ransdorp.

Werkdruk

Op 4 augustus 1919 overleed de bekende huisarts Christiaan Gerard van der Lee. Als zoon van een scheepsbouwer bij de marine werd hij op 10 oktober 1872 geboren in Soerabaja. Hij gaf ook de aanzet tot de uitbreiding en verbouwing van het gemeenteziekenhuis aan de Kerkgracht en met succes pleite hij voor de aanstelling van een directrice en meerdere verpleegsters in het burgerhospitaal, waardoor de werkdruk voor het personeel drastisch zou verminderen.

Anekdotes

In het tweede uur staat de vroegere groentehandel Schilderman uit de Wezenstraat op de rol. Na de tweede wereldoorlog één van de tientallen groentehandelaren die tot de komst van de supermarkten een redelijk inkomen genoot. In Beverwijk werd een zoon van Schilderman opgezocht. Een interview met de nodige anekdotes die op waarheid berusten.

37e jaargang.