Eerbetoon aan oorlogsveteraan

DEN HELDER - De Helderse stichting Instandhouding Motorreddingboot 'Dorus Rijkers' verzorgt regelmatig as verstrooiingen op zee. Soms zitten daar heel bijzondere vaartochten tussen. Ditmaal werd op het Marsdiep de laatste eer bewezen aan een markante oorlogsveteraan: de op 97-jarige leeftijd overleden Theo Feenstra.

De heer Feenstra ontsnapte aan het begin van de Tweede Wereldoorlog als bemanningslid van een Zweeds schip uit bezet Nederland. Hij werd in 1944 rond D-Day als verkenner per parachute gedropt achter de Duitse linies in Normandië. Terug in Engeland onderging hij een superzware training om vervolgens met zijn makkers in een hangglider achter een Dakota over gevlogen te worden naar de Ginkelse heide.

Market Garden

Daarna vocht hij als paratrooper tijdens Operatie Market Garden, waarbij de geallieerden de bruggen van Nijmegen en Arnhem wilden veroveren – wat alleen in het eerste geval lukte. Kort na de oorlog werd hij als militair naar Nederlands-Indië gestuurd. Met name aan die laatste periode bewaarde hij heftige herinneringen, waarover hij evenwel slechts mondjesmaat sprak.

Indrukwekkende uitvaart

Bijzonder is dat na zijn overlijden een groep vrienden en kennissen van Theo Feenstra, die elkaar voor die tijd niet of nauwelijks kenden, gezamenlijk een indrukwekkende uitvaart voor de veteraan organiseerden. Met als sluitstuk de as verstrooiing vanaf een andere veteraan: de uit 1923 daterende motorreddingboot 'Dorus Rijkers'. Vanuit Den Helder, waar Feenstra als fan van de Koninklijke Marine decennia lang frequent kwam, brachten vrijwilligers van de stichting het schip tot onder de kust van Texel. Hier werd de as, in aanwezigheid van de vriendengroep en een achterneef van de overledene, na het uitspreken van een gedicht aan de zee toevertrouwd. Na een toespraak door een van de vrienden werden witte rozen uitgestrooid en driemaal rondgevaren rond de plaats van de as verstrooiing. Als afsluiting van de plechtigheid hief het gezelschap op het achterdek het glas, Beerenburg, op deze bijzondere man.