Meer oog voor de ogen
Meer oog voor de ogen (Foto: aangeleverd)

Het gevaar onder ogen zien

SCHAGEN - We gaan twee keer per jaar naar hun tandarts, krijgen diverse bevolkingsonderzoeken, maar één van de belangrijkste zintuigen wordt vaak vergeten: de ogen. Specsavers Schagen wil daar verandering in brengen. Het risico op een oogaandoening neemt namelijk toe als je veertig jaar en ouder bent.

Het niet tijdig ontdekken van een oogaandoening kan grote gevolgen hebben voor de rest van je leven. Omdat uit onderzoek blijkt dat vijftig procent van het zichtverlies kan worden voorkomen, wijst Specsavers op het belang van regelmatig oogonderzoek. Dit kan gaan om een sterktemeting door de opticien of een uitgebreider onderzoek door de optometrist, het zogenaamde ooggezondheidsonderzoek. Een optometrist kan de gezondheid van de ogen controleren en tekenen van bepaalde medische aandoeningen detecteren. Daarnaast kan een optometrist ook bepaalde klachten behandelen, zoals droge ogen. Voor een dergelijke afspraak is geen verwijzing van een huisarts nodig.

Controle

Pauline Schenk, optometrist Specsavers Schagen en Den Helder: "Je ogen zijn wat mij betreft een van de belangrijkste zintuigen, want denk maar eens na wat voor moois je allemaal zou moeten missen wanneer je zicht je in de steek laat. Vanaf je veertigste neemt het risico op een oogaandoening toe. Door een tijdige controle kun je de schade van een oogaandoening beperken of zelfs voorkomen. En hier lever ik in mijn werk heel graag een bijdrage aan. " Pauline zal de komende weken een aantal keer te gast zijn in het TV-programma Koffietijd om meer te vertellen over het belang van regelmatig oogonderzoek. De eerste uitzending is op 14 oktober.

*Het onderzoek is in februari 2019 uitgevoerd door PanelWizard in opdracht van Specsavers.