Drones helpen bij het toezicht houden.
Drones helpen bij het toezicht houden. (Foto: Pexels.com)

'Het is een logische plek'

DEN HELDER - De Noordzee wordt steeds intensiever gebruikt door onder meer de aanleg van windparken, duurzame energieopwekking op zee en drukker scheepvaartverkeer. Meer toezicht is daarbij noodzakelijk. Hiervoor zijn maritieme drones een oplossing. Om die reden is in Den Helder het cluster Maritime Drone Initiative Noord-Holland (MDI) opgericht. Het regionaal stimuleringsprogramma 'De Kop Werkt!' draagt bij aan het initiatief.

Den Helder broedplaats voor maritieme drones

In de week van 20 oktober waren er diverse activiteiten en testvluchten rondom het MDI. Donderdag 24 oktober is het mobile field lab geopend door wethouder Kees Visser. MDI is een van de uitkomsten van de civiel-militaire samenwerking, die grote kansen biedt voor het innovatie- en ondernemersklimaat in de regio Holland boven Amsterdam.

De sterke vertegenwoordiging in Den Helder van maritieme, mariene en offshore (energie) bedrijven, de aanwezigheid van de Koninklijke Marine en de Kustwacht met haar toezichthoudende taak op de Noordzee, vormen omstandigheden om hier een 'vliegende start' te maken rond maritieme drones.

Drones hebben een grote potentie in het maritieme domein. Het gaat vooral om kleine, lichte systemen die flexibel zijn in te zetten op vaartuigen of constructies op zee. De drones in de huidige markt zijn niet geschikt voor gebruik onder extreme omstandigheden op zee, in de zoute omgeving en voor dataverzameling. In het MDI worden maritieme drones ontwikkeld die wél aan deze eisen voldoen. Voor partijen als de Koninklijke Marine, Kustwacht Nederland en de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) zijn deze specialistische drones met extreem lange vliegduur zeer belangrijk.

Lees verder pagina 6.