Occasions zitten in de lift

SCHAGEN - De verkoop van occasions is niet te stuiten. In de eerste drie kwartalen werden er 955.958 gebruikte auto's verkocht bij de algemene garagebedrijven. Een record: in 2017 gingen er in het gehele jaar 845.000 van de hand en in 2018 verwisselden 743.500 occasions van eigenaar. De verwachting is dat er in totaal dit jaar 670.000 overschrijvingen van tweedehands auto's plaatsvinden. Dit gaat vooral ten koste van de particuliere handel, die nam met 10,9 procent af tot 512.032 voertuigen.

Tom Baars van Baars Automobielen weet wel waarom

Tom Baars van het Schager autobedrijf Baars Automobielen weet wel waarom. ,,De garantietermijn die een bedrijf biedt. Een garagehouder wil kwaliteit leveren anders is hij achteraf mogelijk veel geld kwijt aan reparatiekosten. Bij een particulier weet je nooit of wat hij of zei zegt klopt. En als het niet klopt moet je kosten maken. Kortom, hoe populair Marktplaats.nl ook is: Als iemand al naar een auto zoekt op dit medium, dan toch vooral bij autobedrijven."

Een garagebedrijf moet namelijk wel transparant zijn

Een garagebedrijf moet namelijk wel transparant zijn, stelt hij. ,,Want als je het niet doet, heb je een boel gezeur, zelfs als iemand van verder weg komt. Slechte reviews op je Facebookpagina en je website. Woont wel iemand in de omgeving, dan wordt er slecht over je gepraat en dat is slecht voor jouw business."

Geboren onder de motorkap

Hijzelf is zo ongeveer geboren onder de motorkap. Tom Baars hoef je niets meer te zeggen over hoe een auto in elkaar steekt. Hij weet ook hoe divers de markt in elkaar steekt en biedt daarom voor elke doelgroep wat aan: van stadsauto's tot 'luxe bakken'.

'Ik ben altijd eerlijk'

,,Wie naar mijn mening vraagt, ik ben altijd eerlijk. Over de prijs en wat een auto wel of niet kan. Laatst was hier iemand die een auto voor zijn dochter wilde kopen. Ik ging automatisch de kleinere 'damesauto's' af, maar dat vond hij niets. 'Zijn grotere wagens niet veiliger in verband met de kreukelzone?', vroeg hij. Ik kon hem alleen maar honderd procent gelijk geven."

Baars Automobielen is gevestigd aan de Witte Paal 314, 1742 LD Schagen. Telefoon: 0224 292 718. Zie voor meer informatie www.baarsauto.nl