Radiohandel Van der Kraats 1963.
Radiohandel Van der Kraats 1963. Foto: aangeleverd)

LOS Nostalgia

De vroegere elektromonteur H.J.P. (Henk) van Veen uit de Brouwerstraat 11 wist het in het voorjaar van 1969 te presteren om met een minimum aan materiaal en gereedschap van een autoped een gemotoriseerde kinderscooter te vervaardigen. Met engelengeduld had hij eerder de Apollo 8 nagebootst, de ruimtecapsule van de Amerikaanse astronauten Borman, Lovell en Anders.

De kosten van de mini-Apollo 8 bedroegen ongeveer duizend gulden. Als sponsor trad op kapsalon D.J. van Wijk van de Bassingracht. Het was de bedoeling de Apollo op Koninginnedag aan het publiek te tonen. Overigens bestond de mogelijkheid dat de Helderse Apollo tijdens de televisie-uitzending rond de maanlanding van de Apollo 11 in de studio te Bussum als blikvanger werd gebruikt. In het dagelijkse leven was Henk van Veen chef-monteur bij wasmiddelenindustrie Grada in Julianadorp.

Aan de Emmastraat, In het pand waar voorheen het pakhuis van de firma Schneiders uit Hoorn was gevestigd, werd op 15 april 1963 de radio- en televisiezaak van W. van der Kraats geopend. Van der Kraats had tot en met 1962 bij Klaas Jellema gewerkt, betrok het pand aan de Emmastraat en knapte dit samen met zijn zwager op. Het pakhuis veranderde in verkoopruimte en reparatiewerkplaats.

Vanaf zijn vijftiende jaar zat Van der Kraats in het radiovak, door Philips officieel erkend inzake het verlenen van de Philipsservice, zeker omdat de toestellen en apparaten die hij verkocht, voornamelijk van het merk Philips waren. Voorts is er een interview met voormalig opzichter van de dienst Openbare Werken Hans Hoogendonk die hier in 1978 in die functie trad. Hans Hoogendonk was in zijn vrije tijd was hij secretaris n de volkstuinvereiniging Kortevliet. Afgelopen maandag werd hij in de Pieter de Leeuwstraat opgezocht.

Uitzending 15 december van 12.05 tot 15.00 uur.

Henk van Veen links bij bouw mini Apollo 8.