De wijken van toen kloppen niet meer met de wensen van nu.
De wijken van toen kloppen niet meer met de wensen van nu. (Foto: Rufus de Vries)

'De zee wordt niet beleefd'

JULIANADORP - Architecten, stadmakers, landschapsarchitecten, stedenbouwkundigen en andere creatieve denkers kunnen vanaf vandaag aan de slag om Julianadorp klaar te maken voor de toekomst. Julianadorp is de komende maanden - samen met zes andere locaties - het decor voor Panorama Lokaal, een ontwerpprijsvraag om een positieve impuls te geven aan de randen van de stad.

Maak Julianadorp klaar voor de toekomst!

Deze zeven locaties zijn heel herkenbare wijken. Gebouwd - in de jaren '60, '70 en '80 - aan de rand van stad en groen. Wijken waar veel mensen zich thuis voelen. Hun hart ligt er. Maar de wijken van toen kloppen niet meer met de wensen van nu. Er is in toenemende mate behoefte gekomen aan energiezuinige, passende en betaalbare woningen. Klimaatbestendige en leefbare wijken. En een beter gebruik van het omringende groen. Dankzij hun ruime opzet en ligging aan de rand van het buitengebied, liggen er in deze wijken veel kansen.

Concreet voorstel

Dat geldt ook voor de Julianadorp in de gemeente Den Helder. Ook hier komen veel opgaven samen. Julianadorp is stapsgewijs ontwikkeld, maar door de opeenvolgende ontwikkelingen is de structuur onsamenhangend geworden. De oudere buurten voldoen niet meer aan de eisen van deze tijd en met name de uitbreidingen aan de oostkant hebben weinig verbinding met eerder gebouwde buurten. De zee - die zo dichtbij is - wordt niet beleefd in het dorp. Groen en water staan onder druk en er is nauwelijks een relatie met het omringende landschap. Deelnemers aan Panorama Julianadorp wordt gevraagd om een concreet, uitvoerbaar voorstel te maken voor logische verbindingen tussen de zee, de duinen, de oude dorpskern en Noorderhaven, met - waar nodig - aantakkingen, zodat de tussenliggende bloemkoolwijken duidelijker worden ontsloten en Julianadorp tot een logisch samenhangend geheel wordt gesmeed. Een dorp dat niet geïsoleerd in het landschap ligt, maar daar juist gebruik van maakt. Essentieel is dat de nabijheid van de zee wordt beleefd op een manier die een eigen identiteit aan Julianadorp verschaft.

Klopt! Hier liggen kansen

Panorama Julianadorp zoekt multidisciplinaire ontwerpteams. Architecten, stedenbouwkundigen, landschapsarchitecten en andere creatieve denkers en doeners kunnen meedoen, maar ook mensen met andere kennis of ervaring, zoals mensen uit het sociaal domein, energie- of waterexperts, of deskundigen op het gebied van natuur en landbouw. Teams kunnen deelnemen door zich voor 21 januari 2020 aan te melden op de website van Panorama www.panoramalokaal.nl/julianadorp.

Afbeelding