Cynthia krijgt energie van haar werk.
Cynthia krijgt energie van haar werk. (Foto: (PR))

Word jij onze nieuwe collega?

REGIO - 'Elk mens voelt zich het prettigst in zijn of haar eigen omgeving, thuis is voor de meeste mensen nu eenmaal het allerfijnst. Soms kunnen mensen niet meer thuis blijven wonen, gaan naar en woonzorgcentrum, waar ze verzorging krijgen. Of blijven wel thuis en krijgen veel zorg. Wat die omslag voor mensen betekent, dat aanvoelen is van groot belang als je werkt in de zorg. Dat je begrijpt wat een impact dat heeft op een mens.

'Daar krijg ik energie van, telkens weer'

De tijd en de rust voor cliënten nemen, daar besteed ik altijd aandacht aan. Soms loopt mijn planning daardoor wat in de war, maar dat hoort er nou eenmaal bij. Want werken in de zorg is zoveel méér dan alleen die wond verzorgen of die kousen aantrekken. Zeker oudere mensen zijn best eenzaam. Soms zijn wij de enige mensen die ze op een dag zien of spreken.

Ik ben ooit begonnen als ziekenverzorgende, zeventien jaar en een beetje was ik, werken en leren in de praktijk, dat past bij mij. In de jaren daarna heb ik mezelf verder kunnen ontwikkelen. Blijven leren is van belang.

Werken in de zorg is dankbaar, mooi. Iemand echt kunt helpen, iets kunnen betekenen voor een ander, jong of oud, dat is zo waardevol. De intensieve gesprekken die je voert, verhalen van vroeger meekrijgen, een luisterend oor mogen zijn voor een ander mens, iemand laten glimlachen. Daar krijg ik energie van, telkens weer.

Ik hoop dan ook dat er meer mensen, starters of zij-instromers, kiezen voor het werken in de zorg. Je ontwikkelingsmogelijkheden zijn divers en je krijgt er heel veel voor terug.'

Cynthia Poen, wijkverpleegkundige niveau 5 i.o.