Verzorgende IG Anne Hinke Bijl met mevrouw Brouwer-Wagemaker, bewoonster van De Rijp.
Verzorgende IG Anne Hinke Bijl met mevrouw Brouwer-Wagemaker, bewoonster van De Rijp. (Foto: Saskia Koning)

Alles viel op z'n plek toen ik de advertentie zag voor zij-instromer

HAARLEM - Na zeventien jaar op de salarisadministratie was het tijd voor een nieuwe stap vond Anne Hinke Bijl. Alles viel op z'n plek toen zijn ouders hem de uitgeknipte advertentie voor zij-instromer bij Kennemerhart gaven. Een stap die volgens hem beter bij hem past: werken met ouderen. Hij werkt nu op een afdeling met bewoners met somatische (lichamelijke) klachten.

Dennis Steenkist doet net als Anne Hinke de opleiding voor zij-instromer Verzorgende IG niveau 3. "Ik werkte in de bouw maar wilde graag meer met mensen werken. Een paar jaar gelden bezocht ik een open dag op het NOVA. Het bleek dat ik in de klas zou komen met allemaal jonge mensen. Toen verwaterden de plannen. Tijdens vrijwilligerswerk in de ouderenzorg kwam die oude droom weer boven. En toen deze zij-instroomopleiding voorbij kwam, hoefde ik niet lang na te denken. De opleiding is best pittig. Maar als iemand twijfelt dan zou ik zeggen: doe iets waar je blij van wordt en waar je voldoening uit haalt. Voor mij geldt in elk geval dat ik nu twee keer zo gelukkig ben."

Ook Ilona Bijnsdorp koos voor de zorg. Ze werkte jarenlang met veel plezier in een tandtechnisch laboratorium. Maar het begon te kriebelen toen ze een advertentie op Facebook zag. "Het is hard werken en soms is het best veel. Maar het is het dubbel en dwars waard want ik haal er zoveel voldoening uit!" Anne Hinke: "Voor iedereen die overweegt om de stap naar de zorg te zetten: loop gewoon eens een dagje mee. Dan weet je tenminste waar je voor kiest. Ik ben nog elke dag blij dat ik deze keuze heb gemaakt!"