Het traditioneel haringhappen.
Het traditioneel haringhappen. (Foto: Aangeleverd)

Hollandse Nieuwe: Een rijke geschiedenis van vangsten en legendes

IJMOND - Al vele eeuwen is haring een van de bekendste voedselsoorten onder de Nederlandse bevolking. In de vroegere eeuwen was haring van groter belang als tegenwoordig, met name omdat de haring in gezouten vorm lang houdbaar was. Haring en andere soorten vis waren een belangrijke vorm van eiwitten.

In de tijden dat vlees erg duur was at men veel haring, mede doordat de jacht in de meeste landen was voorbehouden aan adel. Katholieke burgers waren voornamelijk goede viseters en werden daartoe aangemoedigd door hun priesters. Met name op hun vastendag vrijdag, vandaar vrijdag visdag.

Tegenwoordig

Hoe gaat het tegenwoordig? Tegenwoordig word er begin mei op de haring gevist. Doorgaans word er tot 6 weken gevist tot ongeveer de haring het minimum van 16 procent vet bereikt heeft. Het eerste vaatje gaat naar Scheveningen en de opbrengst gaat naar een goed doel.

Traditie

De "nieuwe" haring is tegenwoordig een traditie geworden, wat vroeger dus een arme lui maaltijd was is veranderd in een traditie die van generatie op generatie gaat. Vandaar de naam Hollandse Nieuwe.

De Noordzee Uw Visspecialist in winkelcentrum Wijkerbaan, Wijkerbaan1 in Beverwijk. Tel: 0251-294397.