Afbeelding
Foto: RL.Photographics / RN

Vervolg van de voorpagina 'Alertheid op veiligheid'

REGIO - Spring niet van bruggen, kades of objecten in het water. Ga uitsluitend zwemmen waar lifeguards van de reddingsbrigade toezichthouden. Let op stroming; blijf uit de buurt van muien. Doe jonge kinderen een 06-polsbandje om. Blijf altijd bij jonge kinderen. Zwem en speel nooit alleen in het water. Zwem nooit achter een ballenlijn. Zwem nooit te ver; water kan flink kouder worden en tot kramp leiden. Pas op voor (plotselinge) diepten. Gebruik geen drijfmiddelen bij aflandige wind. Graaf geen diepe kuilen; instorting kan tot verstikking leiden. Pas op voor watersporters. Spoel een kwallenbeet af met zout water. Ga indien nodig naar de reddings- of EHBO-post.

Tips van Reddingsbrigade

Blijf uit de buurt van waterplanten. Drink veel (bij voorkeur water en alcoholvrij) en eet voldoende. Smeer de huid in met zonnebrand. Zoek af en toe de schaduw op. Berg afval op of gooit het in een afvalbak. Het geven van tips en adviezen gebeurt ook in samenwerking, zoals met de Nationale Raad Zwemveiligheid (NRZ) in het kader van het project NL Zwemveilig. Een deelproject daarvan is Zwemveiligheid Open Water, waarbij Reddingsbrigade Nederland het voortouw neemt.

Het Nationaal Hitteplan is geactiveerd door het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), vallend onder het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Op advies van het Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut (KNMI), een agentschap van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Volgens het RIVM is het Nationaal Hitteplan 'een waarschuwing voor de hitte en de risico's die dit weer met zich mee kan brengen én een oproep om extra op elkaar te letten'. Reddingsbrigade Nederland wijst op het risico van oververhitting en warmteletsels.

Warmteletsels

Warmteletsels zijn onder te verdelen in hittekramp (door inspannende bezigheden als sport), hittestuwing, hitte-uitputting en hitteberoerte. Reddingsbrigade Nederland benadrukt alert te zijn op de symptomen ervan. Lifeguards zijn niet alleen opgeleid om zwemmend en/of varend te redden, maar tevens om problemen te herkennen en mensen door middel van eerste hulp bij te staan.

De gouden regel: bel altijd 112 in het geval een vermoeden van gevaar bestaat!