Voor peuters met een taalachterstand is er bij de peuteropvang ruimte voor vroeg- en voorschoolse educatie(VVE).
Voor peuters met een taalachterstand is er bij de peuteropvang ruimte voor vroeg- en voorschoolse educatie(VVE). (Foto: Aangeleverd)

Uitbreiding uren vroeg- en voorschoolse educatie peuteropvang

HEEMSKERK - Voor peuters met een taalachterstand, of het risico hierop, is er bij de peuteropvang ruimte voor vroeg- en voorschoolse educatie, afgekort VVE. Vanwege een beleidswijziging van de overheid, die ingaat in 2020, breidt Welschap haar VVE-aanbod uit van 10 uur naar 16 uur. Op sommige locaties gebeurt dat al dit jaar. De pedagogisch medewerkers van Welschap Kinderopvang werken met een speciale VVE-methode en brengen zo peuters tussen de 2,5 en 4 jaar oud spelenderwijs en themagericht de Nederlandse taal bij. Naast taal krijgen ook andere ontwikkelingsgebieden aandacht, zoals motoriek, sociale- en cognitieve ontwikkeling. De Jeugdgezondheidszorg bepaalt welk kind er in aanmerking komt voor VVE. Op de opvang profiteren ook kinderen zonder (risico op een) taalachterstand van de educatieve programma's. Het resultaat is dat alle kinderen goed voorbereid op de basisschool aankomen. Kinderen met een VVE-indicatie komen op dit moment per week twee standaard dagdelen plus één extra (kosteloos) dagdeel op de peuteropvang. Het kabinet stelt dat uiterlijk op 1 september 2020 overal het VVE-aanbod uitgebreid moet zijn naar 16 uur per week. Welschap heeft negen peuteropvang-locaties.

Vanaf 26 augustus start de eerste peuteropvang met het aanbieden van 16 uur VVE. Dit betreft peuteropvang de Beestenboel, gevestigd in basisschool de Ark in Heemskerk.

Na de herfstvakantie start de uitbreiding naar 16 uur VVE bij peuteropvang de Spetters. De Spetters bestaat uit meerdere groepen en is gevestigd in basisschool de Zeester én basisschool de Panta Rhei.