Keukenverkopers van bedienen zich van speciale trucs en trekken alles uit de kast om mensen over te halen een koop te sluiten.
Keukenverkopers van bedienen zich van speciale trucs en trekken alles uit de kast om mensen over te halen een koop te sluiten. (Foto: aangeleverd)

Opnieuw rumoer in keukenland

ALKMAAR - Genoeg is genoeg! De Autoriteit Consument & Markt (ACM ) heeft hard ingegrepen en drie grote, landelijk opererende, keukenketens beboet. Hiermee reageren ze op de stroom van klachten over deze ketens. De misleidende aanpak is geen incident maar is onderdeel van de gangbare verkooptechnieken aldaar.

Er wordt oneigenlijk veel druk op de consument uitgeoefend om ze te verleiden tot het zetten van een handtekening. Ook als men daar nog helemaal niet aan toe is. De verkopers worden door en door getraind om alle eventuele twijfels weg te bluffen. Je moet als klant heel sterk in je schoenen staan, wil je wegkomen zonder een krabbel te hebben gezet. Is dit nu typerend voor de hele keukenbranche, vroegen wij ons af.

Het kan wel anders

We leggen ons oor te luister bij een onafhankelijke keukenzaak in Alkmaar. We vragen keukenverkoper Ron hoe hij tegen de situatie aankijkt. "Elke negatieve berichtgeving over keukens straalt toch af op de gehele keukentak. De grote ketens zullen altijd de grenzen blijven opzoeken van het net wel /net niet toelaatbare. Maar als ik naar ons bedrijf, Versani Alkmaar, kijk, zorgen wij altijd voor een helder prijsbeleid", zegt Ron. "Een ongedwongen sfeer zorgt ervoor dat een consument zich niet als opgejaagd wild voelt, maar gewoon welkom. En we nemen de tijd om de klanten zo goed mogelijk te adviseren. Een keuken koop je misschien maar één of twee keer in je leven", vertelt hij. "Dat verdient zorg en aandacht!"

Ex-keukenverkopers van grote, landelijk opererende keukenketens verklappen hun speciale trucs in De Telegraaf van woensdag 28 augustus jl.