Voormalige Bisschoppelijke Kweekschool.
Voormalige Bisschoppelijke Kweekschool. (Foto: Aangeleverd )

Open Monumenten Dagen: 'Plekken van Plezier'

BEVERWIJK – Het landelijk thema van de Open Monumentendagen op zaterdag 14 en zondag 15 september is dit jaar 'Plekken van plezier'. Voorafgaand aan deze Open Monumentendagen werd op woensdag 11 september in Beverwijk in Museum Kennemerland aan de Noorderwijkweg 2A een lezing gegeven door Herman Palm onder de titel 'Zo vierde Beverwijk feest'.

Op 15 september kan Wijkertoren beklommen worden en is het Fort aan de Sint Aagtendijk open

Een opmerkelijke gebeurtenis medio april dit jaar was de afronding van de restauratie van het dak van de voormalige Bisschoppelijke Kweekschool in de Baanstraat. Onderdeel van de werkzaamheden was de verwijdering van het asbest in het gebouw. De voltooiing van de werkzaamheden was bekroond met de terugplaatsing van de gerestaureerde weerhaan op de torenspits.

Aanbeveling

Het is een aanbeveling om het pand van buitenaf te bezichtigen. Omwille van de privacy van de bewoners zal het in 1988 verbouwde schoolgebouw tot 55 appartementen niet opengesteld kunnen worden voor publiek.

Op zondag 15 september kan de Wijkertoren weer beklommen worden en is het Fort aan de Sint Aagtendijk (het Muziekfort) opengesteld alwaar rondleidingen worden gegeven.

Exploitant

De nieuwe exploitant van het Fort Zuidwijkermeer heeft zijn aanvankelijk beoogde deelname aan Open Monumentendag wegens bijzondere omstandigheden helaas moeten intrekken. Info: www.openmonumentendag.nl.