Het gerestaureerde Flaesorgel in de monumentale dorpskerk.
Het gerestaureerde Flaesorgel in de monumentale dorpskerk. (Foto: Diana Nieuwold)

Feestelijk concert

UITGEEST - Na een ingrijpende onderhoudsbeurt klinkt het 150 jaar oude Flaesorgel in de historische Protestantse Kerk van Uitgeest weer als vanouds. Om dat te vieren zal Frank van Wijk, organist in Bergen en Alkmaar, op zondagmiddag 6 oktober van drie tot vier op een bijzonder manier laten horen wat de mogelijkheden zijn van dit instrument. Iedereen is welkom om het gratis concert bij te wonen.

Na restauratie orgel in Dorpskerk Uitgeest

Predikant Evelien Plaisier opent de bijeenkomst. Vanaf half drie worden bezoekers ontvangen met koffie/thee/frisdrank en ook na afloop staat er een drankje klaar. Amateurorganisten, die het orgel willen bespelen, krijgen daar na vier uur de gelegenheid voor (aanmelden tonveltkamp@hetnet.nl).

De onderhoudsbeurt aan het historische orgel is uitgevoerd door Flentrop Orgelbouw uit Zaandam. Voor deze ingrijpende klus moesten de honderden pijpen uit het instrument stuk voor stuk worden verwijderd en schoongemaakt. Dat is veertig jaar geleden voor het laatst gebeurd. Het werk kon worden uitgevoerd dankzij een sponsorbijdrage van de Postmastichting. De hele schoonmaak- en hersteloperatie is gefotografeerd en wordt in een collage op panelen in de kerk tentoongesteld. Info: kerkuitgeestakersloot.nl.