De begroting van Heemskerk staat onder druk.
De begroting van Heemskerk staat onder druk. (Foto: Aangeleverd)

Begroting Heemskerk onder druk

HEEMSKERK – De begroting van Heemskerk staat onder druk. De resultaten over 2020 tot en met 2022 zijn negatief. Er zijn ruim voldoende middelen in de reserves beschikbaar om deze tekorten aan te vullen. Het college vindt het dan ook verantwoord om het jaar 2020 aan te vullen uit de Algemene reserve. Vanaf 2021 moet de begroting weer sluiten zonder aanvulling uit de reserve. Het college doet de komende tijd onderzoek om de mogelijkheden en keuzes in kaart te brengen. De raad behandelt de begroting op 5 november 2019, met een eventuele uitloop naar 7 november.

Het onderzoek kijkt of dingen slimmer dan wel goedkoper kunnen, of activiteiten nog noodzakelijk zijn en of er nieuw beleid voor oud beleid in de plaats kan komen. Het college wil voorkomen dat de focus primair op quick-wins of de bedrijfsvoering ligt.

Dit proces vraagt tijd om zorgvuldig te onderzoeken en om de keuzes voor te bereiden die het college aan de raad kan voorleggen. Het college presenteert de resultaten bij de Voorjaarsnota in 2020.Het integraal huisvestingsplan onderwijs, het zwembad en het invoeren van een sportpas zijn onderwerpen die veel effect hebben op de financiële ruimte in de begroting voor de komende jaren. Landelijk spelen de financiële zorgen bij de jeugdinstellingen en de stijgende kosten van de Wmo. Deze kosten stijgen door de hogere lonen die zijn afgesproken in de zorg en de invoering van het abonnementstarief voor de Wmo. Dit kan leiden tot meer Wmo-aanvragen. De voorbereiding op de invoering van de Omgevingswet en de digitalisering die daarvoor nodig is, zijn in volle gang. Dat brengt de nodige kosten met zich mee, net als de opgaven uit het Interbestuurlijk programma die nog moeten worden uitgevoerd. Verder zijn op dit moment nog niet alle punten uit het Coalitieakkoord vertaald in de meerjarenbegroting.

Zie op pagina 7: Begroting Heemskerk.