Koeien in de wei.
Koeien in de wei. (Foto: aangeleverd)

Droombeeld

REGIO - In de toekomst is productie van biodiversiteit een gemeengoed geworden: het levert in de sector geen opgetrokken wenkbrauwen meer op, maar is een financieel interessante productietak geworden.

In het landelijk gebied van Noord-Holland is een agrarisch sector actief die economisch vitaal is, die de milieu- en waterkwaliteit op orde heeft, die waardevolle landschappen in stand houdt en die naast voedsel volop biodiversiteit produceert. De sector kan deze verandering niet alleen. Er is op belangrijke onderdelen aanpassing van wet- en regelgeving nodig. Bij grote veranderingen in de productiewijze is vaak de overgangsperiode lastig te overbruggen.

De kosten zijn er al wel maar de opbrengsten lopen meestal niet gelijk op. In deze fase kunnen overheden een belangrijke overbruggingsfunctie vervullen. Daarna moet de "markt" de beloning voor een flink deel overnemen. Zorgen zijn er natuurlijk ook. Wat als de overheid geen kans ziet om de overgangsperiode te faciliteren? Wat als de beloning ver niet of onvoldoende komt?